2023. április 6., 12:26
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Folytatva az elmúlt évek sikeres kezdeményezéseit, a Szentendrei Kulturális Központ idén is különleges programmal készül a magyar költészet napjára. 2023-ban is elkészült Szentendre Verstérképe, amely segítségével 2023. április 8-11. között egy kellemes tavaszi séta során az érdeklődők megkereshetik és elolvashatják a KULTKÖLTÉSZET – A költő te magad légy! felhívásra beérkezett verseket.

A felhívást a magyar költészet napja alkalmából tették közzé, amelyet Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplünk. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. A rendezvényeken klasszikus és kortárs költők versei egyaránt szerepelnek. Szentendrén a helyi és környékbeli lakosok által írt, saját költésű versekkel ünnepelnek ezen a jeles napon.

A kezdeményezés 2022-ben is sikeresen zajlott Szentendrén, ezért immár harmadik alkalommal, szentendrei hagyományként ismét felhívást tett közzé a Szentendrei Kulturális Központ a magyar költészet napja alkalmából. Március végéig várták a saját költésű, szalonképes műveket kortól, nemtől, műfajtól és terjedelemtől függetlenül.

Ha Szentendre, akkor kultúra – ha kultúra, akkor költészet! Szentendrén és környékén sok művész, művészetre és kultúrára fogékony ember él. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 50 költőtől több mint 100 vers érkezett be az idei pályázatra.

A beadási határidő lejárta után elkészült az idei verstérkép, amelyet online és nyomtatott formában is közzétesznek. A térkép segítségével az érdeklődők április 8-tól felkereshetik a városban kihelyezett verseket, amelyeket 52 helyszínen – belvárosi kirakatokba és buszmegállók üresen szomorkodó plakáttartóiban – olvashatnak az versek szerelmesei. Ez a lírai ünnep éppen egybeesik a húsvéti hosszú hétvégével, ezért a szervezők mindenkit sétára hívnak ebben a gyönyörű tavaszi időben.

A beérkezett műveket április 11-én, a magyar költészet napján online is közzéteszik a Szentendrei Kulturális Központ Facebook oldalán, majd április 22-én 11:30-tól a Barlang klubban mindenki felolvashatja a saját versét!

Weboldal: https://szentendreprogram.hu/kultkolteszet/
Facebook: https://www.facebook.com/szentendreikult
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/582217317140970
Online elérhető verstérkép: https://bit.ly/szentendreversterkepe2023

Szentendrei Kulturális Központ