2023. február 28., 10:22
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A HÉV-állomásnál és a Bolgár utcai parkolónál felfestett, gyűlöletkeltésre alkalmas feliratok, vizuális jelek miatt Dr. Turi-Kovács Áron Péter rendőrkapitánytól azt kérte városunk polgármestere, hogy a lehetőségére álló eszközök felhasználásával segítse elő: újabb hasonló cselekmények büntetlenül ne fordulhassanak elő Szentendrén. A helyszín vizsgálata után a rendőrség a nyomozást megkezdte. A feliratok eltávolításáról a városvezetés gondoskodik.

Eddigi ismereteink szerint a város két pontján tűnt fel gyűlöletkeltő, xenofób jelzés: a HÉV-végállomás aluljárójának Deim Pál tér felé első oldalán, ahol a kő mellvédbe vésett idegennyelvi búcsúzó formulák közül a héber feliratot fekete festékkel áthúzták, valamint a Bolgár utcai parkolónál, ahol egy önkormányzati tájékoztató táblára került antiszemita felirat.

„Eddig sem tűrtük, ezután sem fogjuk tűrni, hogy Szentendrén bármilyen okból valaki ilyen, másokat joggal sértő magatartást tanúsítson, Szentendre történelmi hagyományaihoz sem méltó ez a fajta megnyilvánulás, hiszen városunk arról nevezetes, hogy itt egymással békésen éltek és élnek együtt különböző nemzetiségű, vallású emberek” – hangsúlyozta beadványában Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere.

FOTÓ: Szentendre.hu / Bellai László