2018. december 11., 22:56
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 6 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Néhány napja alkonykapcsoló, az ún. „budapesti jel” ­vezérli Szentendre teljes területén a közvilágítás be- és kikapcsolását. Sokan és régóta panaszkodtak arra, hogy a városban a közvilágítás délutánonként túl későn kapcsol be, amikor már igencsak sötét van, reggelente pedig túl korán hunynak ki a lámpák, amikor még nincs elég világos. A mintegy 3 milliós költséggel bevezetett új rendszer ezt a gondot hivatott orvosolni. Ezzel párhuzamosan sor kerül a közvilágítás pontszerű sűrítésére is: a meglévő oszlopokra 44 utcában 106 közvilágítási lámpatestet szerelnek fel közel 8 millió Ft értékben 2019. február végéig.

A korábbi, sokak által kifogásolt rendszer alapja a közvilágítási naptár, amelyben meg van határozva, hogy egységesen mikor kapcsolódik be és ki automatikusan, számítógépek által vezérelten a közvilágítás. Csakhogy a naptárban minden hónap tíz­napos időszakokra, dekádokra­ van osztva, és a dekád első és utolsó napján is azonos a be-kikapcsolási időpont. Pedig a napnyugta ősszel folyamatosan korábbra jön, a napkelte pedig későbbre tolódik, és tíz napon belül lehet akár 8-10 perc különbség. A rugalmatlan rendszer nem tudta kezelni a tíznapos ciklusokon belüli eltéréseket, másrészt nem reagáltak a lámpák akkor sem, ha az ég borult, felhős volt.

A közvilágítás kényelmesebbé tétele érdekében a városvezetés 2018. februárjában kérte a szolgáltatótól, az ELMŰ Hálózati Kft-től az alkonykapcsolást, az ún. „budapesti jelre” áttérést. Az alkonykapcsoló előnye, hogy mindig a fényviszonyoktól függően kapcsolja fel és le a közvilágítást, így egy borúsabb délutánon akár hamarabb a megszokottnál. Szentendre esetében ez leghatékonyabban és leggyorsabban a budapesti közvilágítási rendszerhez való csatlakozás útján valósulhatott meg. Külön „szentendrei jel” kiépítése óriási anyagi ráfordítás mellett, évente egy-két extrém időjárási helyzetben jelentett volna pár perces különbséget.

Az áttérés kivitelezését az ELMŰ nyár közepén kezdte meg, a városban közel 100 transzformátor állomáson cserélték le a hangfrekvenciás vevőket.

Már októbertől látható volt az átutazók számára, hogy Szentendrén már bekapcsolt a közvilágítás, míg a Dunakanyar több településén még nem. A városban közlekedők ezt alig érzékelték, hiszen az eltérés tiszta időben 5-8 perccel előbbi bekapcsolást jelent. Az alkonykapcsoló, a „budapesti jel”-re áttérés valós pozitívumai felhős, borús napokon mutatkoznak meg igazán, melyet bárki ellenőrizhet a közvilágítási naptár szerint: https://kozvilhiba.hu/document/KozvilNaptar/tAKozvilagitasiNaptar.php

Kérjük a szentendrei polgárokat, ellenőrizzék, hogy a közvilágítási naptárhoz képest mikor kapcsol le és fel az utcájukban a közvilágítás! Ha eltérést, problémát tapasztalnak, jelezzék!

A közvilágítás pontszerű bővítése, melynek kapcsán 106 lámpatestet szerelnek fel a város területén 44 utcában, 2019. február végéig valósul meg.