2021. június 16., 11:13
Aláírták a kivitelezési szerződést a Vasvári Pál úti Tagóvoda azbeszttartalmú tetőzetének cseréjére. Annak ellenére, hogy 2021-ben igen szűkös keretek között gazdálkodhat az önkormányzat és a tetőcseréhez kormányzati támogatást sem kap a város, kiírták és lefolytatták a feltételes közbeszerzési eljárást.

2018 óta ismert, hogy az óvoda épületét azbeszttartalmú hullámlemez fedi. Tavaly októberben döntötte el a városvezetés, hogy 2021-ben az azbesztmentesítésnek, a tetőzet teljes cseréjének mindenképpen meg kell történnie.

A kormányzati elvonások és az elhúzódó járványhelyzetben a város saját bevételei jelentős mértékben csökkentek, így felújításokra, beruházásokra alig van keret. Ezért a polgármester levélben fordult dr. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, dr. Pintér Sándor belügyminiszterhez és dr. Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjéhez, hogy egyedi elbírálás alapján kormányzati keretből biztosítsák a Vasvári úti tagóvoda azbeszttartalmú tetőcseréjének költségeit.

A válaszlevelek szerint azonban a költségvetési törvény ilyen támogatást nem tesz lehetővé. Pogácsás Tibor BM önkormányzati államtitkár szerint az egyedi elbírálásra még év végéig esetleg sor kerülhet, továbbá felhívta a figyelmet a hitelfelvétel lehetőségére.

– A Vasvári óvoda tetőcseréjére egyedi támogatást kértünk az illetékes állami szervektől, de azt a választ kaptuk, hogy erre nincs lehetőség. A beruházást elindítjuk, vállalva a pénzügyi kockázatot, és közben megpróbáljuk megteremteni a pénzügyi feltételeket is – mondta a polgármester a város pénzügyi helyzetéről szóló online testületi megbeszélésen.

A feltételes közbeszerzésre két ajánlat érkezett, nettó 68 és 58 millió forint vállalkozói díjakkal. A benyújtott pályázatokat és az ajánlattévők referenciáit megvizsgálva a Hő-Stopp Mester Kft. nettó 58 millió forintos pályázatát hirdették ki nyertesnek. A kivitelezéshez szükséges műszaki ellenőri tevékenységre vonatkozó beszerzési eljárás szintén sikeresen lezajlott.
A kivitelezés előreláthatólag másfél hónapot vesz igénybe, várhatóan 2021. július közepén  kezdődik a munka. A kivitelezés az azbesztmentesítés szigorú előírásai szerint történik, az önkormányzat az azbesztmentesítés során alkalmazott technológiáról tájékoztatni fogja a szülőket és a környéken élőket.

A Képviselő-testület június 16. ülésén megtárgyalta és elfogadta az előzetes számítások szerint bruttó 80 millió forint értékű beruházás előterjesztését. A tervek szerint az önkormányzat saját forrásból fogja fedezni a költségeket, ezért a 2021. évi költségvetés módosítására lesz szükség.

A VASVÁRI ÚTI ÓVODÁSOKAT A HOLD UTCAI ÓVODA FOGADJA

A Vasvári úti tagóvoda június 28-tól július 25-ig lesz zárva a tetőcsere miatt. A gyerekeket erre az időre a Hold utcai óvodában helyezik el, ahol ebben az időszakban szünet lesz. Ha esetleg húzódik a tetőcsere, akkor részben itt tudják elhelyezni az óvodásokat, illetve a szülők segítségét kérik, hogy aki megteheti, tartsa otthon a gyermekét.
………………………………………….
RENDSZERES ELLENŐRZÉS

Tavaly október óta minden hónapban ellenőrző mérést végeztet az önkormányzat az óvodában a Wessling laboratóriummal. A különböző mérések eredménye minden esetben a határérték alatti értékeket mutatott.
Elvégezték a méréseket a pergő festékből és kültéri gumiszőnyegből vett anyagmintákon,
valamennyi csoportszobában vettek mintákat, és készült egy 24 órás folyamatos kül- és beltéri mérés is. Valamennyi esetben a vizsgálati érték határérték alatti volt.