2015. október 15., 15:42
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szentendre önkormányzata is támogatja a Szent Margit Kórház fejlesztéséért Óbudán indított aláírásgyűjtő akciót. Az Óbuda Baráti Kör kezdeményezése mellett a III. kerületi, és több érintett, agglomerációs önkormányzaton kívül Tarlós István főpolgármester is kiállt.

bAz aláírásgyűjtést indító október 12-ei sajtótájékoztatón Tarlós István főpolgármester beszédében kiemelte: a kórház szerepe megkerülhetetlen, kulcsfontosságú feladatokat lát el a térségben. Az ellátás színvonalának megőrzése és további fejlesztése valamennyi kerületi lakos, sőt az agglomerációban élők közös érdeke. A Főváros és a kerület támogatásával az elmúlt években megújult többek között a Kardiológiai osztály és a Terhesgondozó is, valamint a központi műtő új laparoszkópiás eszközzel gazdagodhatott – sorolta Budapest főpolgármestere. Meggyőződésem – tette hozzá-, hogy fontos, szinte kötelező az ügy mellé állni. Majd a III. kerületi kötődésére utalva biztosította az egybegyűlteket, hogy a kórház továbbra is számíthat a Főváros segítségére.

Pintér Endre professzor elmondta, hogy az Óbuda Baráti Kör független civil szervezet, mint az Országos Város és Faluvédő Szövetség tagja többször és több helyen tiltakozott a kórház fokozatos leépítése, majd a 2007-es, ma már ismert rossz döntés ellen, amely során a kórház ismét a Szent János Kórház igazgatása alá került. A 2013-ig tartó függőségi viszony súlyos károkat okozott a kórházi gyógyító munkában, az óbudai betegellátásban. Mindezt a jelenlegi szakértő és takarékos vezetés beruházás, anyagi támogatás nélkül biztosítani nem képes egyedül helyreállítani – mondta. Az Egyesület tiszteletbeli elnöke a sajtótájékoztatón segítséget kért a főváros vezetésétől, Óbuda-Békásmegyer és a környező települések vezetőitől, lakosságától a Szent Margit Kórház javára. Végül a nyugalmazott sebészprofesszor reményét fejezte ki, hogy a kormányzati szempontrendszerben a Szent Margit Kórház korszerűsítése hangsúlyos szerepet kap majd.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának képviselő-testülete egyhangúlag támogatta az aláírásgyűjtést – hangsúlyozta Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere. Ez, mint mondta, nem előzmény nélküli a kerületben, hiszen korában a Margit Kórház megmaradása érdekében is egységesen léptek fel a pártok, és most a fejlesztés szükségessége kérdésében is teljes az egyetértés.

Kiemelte: Egyetért a kerület azzal a kormányzati szándékkal, hogy Budán kórházfejlesztésre és egészségfejlesztésre van szükség. De – tette hozzá-, a Margit Kórház fejlesztése is része kell, legyen ennek az elképzelésnek, amelyhez szükséges a forrásokat biztosítani.

A Szent Margit Kórház nagy múltú intézmény, 1897–es átadása óta központi szerepet lát el a kerület és az észak-budai agglomeráció, a pilisi térség fekvőbeteg ellátásának biztosításában. Az intézmény hagyományosan több százezer ember gyógyulásáért felelős, egyes szakterületek esetében pedig akár több mint félmillió kerületi és agglomerációs lakosnak biztosít egészségügyi ellátást.

Dr. Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház megbízott főigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt három évben több fejlesztés valósult meg, mint az azt megelőző 10-15 évben. A célt, hogy a Szent Margit Kórház Észak-Buda meghatározó egészségügyi intézménye legyen és európai színvonalú ellátást nyújtson a térség betegeinek, akkor érheti el a kórház vezetése és támogató közössége, ha jelentősebb források vonhatók be. Ha mindez megvalósul, a már kidolgozott hét éves fejlesztési programunk is megvalósulhat – tette hozzá a kórház vezetője.

aA sajtótájékoztató után a támogatói ívet Verseghi-Nagy Miklós elsők között írta alá.

Aláírásgyűjtésre a III. kerület 13 pontján kívül Szentendrén is lehetőség van. A támogatói ívek megtalálhatók a Városháza portáján, hétfőtől a SZEI-ben és a Városi Ügyfélszolgálaton is.

Az ívek letölthetők a www.margitkorhazert.hu oldalról is, ahol további részletekről is tájékozódhatnak a támogatók. A letöltött és kitöltött íveket az aláírásgyűjtő pontokon van lehetőség leadni.

banner