2021. június 24., 23:24
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Június 24-én ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját a szentendrei Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub. Az ünnepi megemlékezést a MH Altiszti Akadémia Színháztermében tartották, amelyen a Magyar Honvédség több  magas rangú tisztje és  parancsnoka mellett részt vett Magyar Judit alpolgármester és Fülöp Zsolt polgármester is, az ünnepi beszédet Bozó Tibor vezérőrnagy tartotta.

1971-ben tizenkét nyugalmazott katona alapította a mára már több mint hetven tagot számláló klubot. A klub azzal a céllal alakult meg, hogy segítse és összefogja a honvédség nyugdíjasait és hozzátartozóikat, programjaikkal szépítsék meg a hétköznapokat.  A klub életében kiemelt szerepet játszott és játszik ma is a zene, a katonadal kultúra ápolása és népszerűsítése.  Először egy citerazenekar hoztak létre, majd később megalakult Németh Mihály alezredes vezette zenekar, aminek nyomdokain haladva később megalapították az Ezüstfény Együttest, ami ekkor már a kórusból és a kórust kísérő zenekarból állt. Az Együttes több sikeres szereplést tudhat magáénak, rendszeres szereplői a szentendrei kulturális és más ünnepi eseményeknek. A klub népszerű rendezvények szervezője is, ilyen például a Magyar Nóta című műsor – amit a Pest megyei Könyvtár Színháztermében évről évre megrendeznek –, és amelynek állandó fellépője az Ezüstfény Együttes.  Több elismerésben részesült a klub, egyebek mellett 2010-ben Szentendre Város Közművelődési, 2014-ben a Város legjobb civil szervezete díjat, négy éve pedig a honvédelmi miniszter elismerő oklevelét kapták meg.

Az ünnepi megemlékezés előtt a Klub vezetősége koszorút helyezett el az elhunyt klubtagok emléktáblájánál, valamint névadójuk mellszobránál. Az ünnepségen a  Magyar Honvédség parancsnoka köszöntő levelének felolvasása után Horváth Jenőné, a Klub elnöke szólt az egybegyűltekhez, majd az ünnepi beszédet Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Transzformációs Parancsnokság parancsnoka tartotta. Fülöp Zsolt polgármester rövid köszöntő beszéde után a Szentendre önkormányzatától 2005-ben kapott klubzászlóra tűzte fel az 50 éves jubileum alkalmából adományozott szalagot.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes fergeteges műsora zárta az ünnepséget.

Fotó: Bara Erzsébet
Köszönjük a Klub vezetőségének segítségét a cikk összeállításában.