2015. január 24., 12:11

A jeles évforduló alkalmából egész éven át tartó programsorozatot indított el Szentendre népszerű mozija. A havi rendszerességgel jelentkező filmes programokon túl különféle művészeti műfajokra fókuszáló műsorfolyamot össze stábjával Klötz Ildikó, a mozi vezetője.

Ahogy Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester fogalmazott az Aknay kiállítás megnyitó beszédében, „erős felütéssel” kezdődött a születésnapi programsor a moziban. Hiszen nem szokványos, hogy egy kisváros mozijában Kossuth-díjas festőművész mutassa be mintegy 35 év legszebb munkáit. A remek válogatás a festő életművének megható esszenciája. Aknay ég és föld között közvetítő, lágy vonalú és absztrakt angyalai, „második szülővárosa”, Szentendre emblematikus motívumai a kiállítótér életteli, színes falain új értelmet nyernek. A február közepéig látható tárlat az idei, ünnepi események méltó indítása.

A P’Art Moziban idén a filmprogramok, beszélgetős estek mellett az irodalom, a képzőművészet is főszerepet kap. A mozigaléria kiállításain túl a szervezők Szentendre nagyhírű művészeit kérték fel, hogy tegyék le névjegyüket egyedi molinók tervezésével. A városban egész évben látható „művészi reklám” nemcsak a mozit népszerűsíti majd, de az itt élőket és az idelátogatókat is közelebb hozza a szentendrei művészethez. Ezen kívül lesz még „vízparti akvarellparty” – de egyelőre még titok, mi is ez valójában.

A mozi születésnapi logóján túl ünnepi látványelem lesz a P’Art Ház előtti klasszikus hirdetőoszlop – természetesen moziplakátokkal felöltöztetve. Ehhez kapcsolódik a plakát-kollázs kiállítás, mely az elmúlt tíz év alatt itt vetített filmek plakátjain keresztül idézi fel moziélményeinket.

Újdonság lesz, hogy a mozifilmek vetítése előtt a nézők mindig egyedi ajándékot kapnak. Ilyen kultúr-tortaszelet lesz az elkapott véleményeket tükröző, „az utca emberével” forgatott, 1-2 perces kisfilm, vagy a vers a moziban sorozat. Ez utóbbihoz Kertész Józsefet kérték fel, hogy a költeményeket interpretálja. Még kicsit az irodalomnál maradva, a szervezők az alkalomra kiírt novellapályázat indítását is tervezik. A mozi programjaiból a humor sem maradhat el: a Szentendrei Tavaszi Fesztivál idején a mozi egyik legjelentősebb mecénása, Fábry Sándor lép fel önálló esttel a

Városi színházteremben, melyet a programsorozat megvalósulásáért ajánlott fel. A filmes események is sok különlegességet tartogatnak. Januárban már elindult a mozit népszerűsítő Filmpiknik-sorozat. Az ingyenes vetítésekhez Szentendréhez kötődő személyeket vagy csoportokat kérnek fel, hogy kedvenc filmjüket ajánlják. A házigazda a vetítés előtt vall arról, miért ezt a filmet választotta, utána pedig vendégül látja a közönséget. A nemzetközi filmhétvégéken filmforgalmazásban nem vetített, külföldi kuriózumokat láthatunk majd, és elindul az év mozinézője akció is. És még egy kis hab a tortán: a tervek szerint idén újraéled az autósmozi is Szentendrén!

 

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
szo 02

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
szo 02

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.