2013. szeptember 16., 14:21
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Aknay János festőművész kiállítása és könyvbemutatója szeptember 21-én, szombaton 16 órakor nyílik a Szerb Egyházi Múzeum Fő utcai épületében (Fő tér 6., volt Ferenczy Múzeum). A kiállítást megnyitja Nagy Márta egyetemi docens, a kiállítás kurátora. Közreműködik Binder Károly zongoraművész. A kiállítás házigazdája: Vukovits Koszta muzeológus, a kiállítás védnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A kiállítás megtekinthető december 31-ig, hétfő kivételével naponta 10.00-16.00 között.
A kiállítás után, 17.30-kor kezdődik Nagy Márta: Aknay és az Ikon című könyvének bemutatója. A könyvet bemutatja Szemadám György képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, házigazda Soóky Andrea, a Balassi Kiadó igazgatója.
„Aknay János Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész vonzódását az ikonhoz meghatározta a lakóhely, Szentendre több évszázados szerb ortodox művészeti közege, az elődöknek tekintett szentendrei mesterek (Vajda, Barcsay, Deim) érdeklődése az ikonművészet iránt, de legfőképpen belső indíttatása. Műveiben, elsősorban angyalos képeiben, a keleti ikon formai és spirituális igazodási ponttá vált. Ennek bemutatására kerülnek egymás mellé az egykori Szerb Tanítóképző Intézet épületében nyíló kiállításban a festő ikonos képei és az előképként szolgáló XVII-XVIII. századi szerb ikonok.
Aknay alkotásai úgy integrálják az ikont, hogy azok nagyon hozzánk, a keleti és nyugati keresztény kultúrkör metszésvonalán élőkhöz szólnak. Ikonos műveiben a festőművész az egyénitől az egyetemes felé halad: a vajdai gondolat nyomán a Nyugat individualizmusát egyesíti a keleti ortodoxia teljesség utáni vágyának elvontságával. Művei jóval túlmutatnak műalkotás voltukon, etnikumok, korok, kultúrák, stílusok egymást gazdagító megnyilatkozásai.”