2023. november 24., 13:32

A Szentendrei Kulturális Központ 2023-ban is meghitt, karácsonyi hangulatot teremtő programkínálattal várja a belvárosba látogatókat az Advent Szentendrén programsorozat keretében 2023. december 2. és 2024. január 7. között. A koronavírus-járvány és az energiaválság miatt utoljára négy évvel ezelőtt megtartott városi szilveszter idén újra várja a szentendreieket!

Szentendre varázslatos kis utcái adventkor még varázslatosabbá válnak. December 2-án megnyílik a hagyományos adventi vásár a Dumtsa Jenő utcában, idén is lesz jótékonysági Mikulásfutás a Duna korzón, az óvodások a Menjünk mi is Betlehembe! műsorral, a város kulturális intézményei, üzletei és vendéglátóhelyei pedig színes ünnepi rendezvényekkel készülnek az adventi időszakra. Az adventi hétvégék vasárnapjain a hagyományos gyertyagyújtásokra várnak mindenkit a Fő térre, ahol idén román, szlovák és dalmát nemzetiségi karácsonyi dalokkal válik meghittebbé a közös ünneplés. Idén – három év után először – szilveszteri mulatsággal és fényfestéssel köszönthetjük együtt az új évet a város Fő terén.

A 30 éves Nemzeti Kulturális Alap jubileumi programsorozata a Szentendrei Advent alkalmából is folytatódik egész napos családi programokkal, adventi koszorúkészítéssel, betlehemi sétákkal, adventi antikpiaccal, iparművészeti, kézműves és élelmiszervásárral a Városi Vendégházban, amelyekre mindenkit sok szeretettel vár a Szentendre és Térsége TDM/Tourinform iroda.

Fülöp Zsolt polgármester adventi köszöntője:

Tisztelt Szentendreiek!

Az adventi hétvégéken a közösen meggyújtott gyertyák, a város karácsonyfája a Fő téren, a város ünnepi fényei, mind Jézus Krisztus születésére emlékeztetnek minket. Minden közösen megélt ünnepi mozzanat felértékelődik, amikor rádöbbenünk, milyen törékeny kincs a béke és különösen lelkünk békéje, mennyire vágyunk erre és jó megtapasztalni, hogy Isten szeretete ennyire valóságos, ennyire személyes.

Éljük meg magunkban és közösségben is ezeket a pillanatokat, álljunk meg rohanásunkban, tegyük félre „halaszthatatlannak” tűnő dolgainkat.

Örömmel fogadjuk ismét a betlehemi lángot, ami a hagyományokhoz híven Betlehem városából érkezik Gödöllőre, onnan hozzuk városunkba és amiből minden szentendrei otthonba juthat. Járjuk együtt esténként a várost, válogassunk az adventi vásár kézműves termékeiből, hallgassuk meg az ökumenikus kórushangversenyt, a Musica Beata vegyeskar hangversenyét, ünnepeljünk együtt a 40 éves Szentendre Táncegyüttes jubileumi gáláján, s legyünk tanúi az óvodások hagyományéltető, adventi szombatokat felölelő bájos programsorozatának.

Mindahány lélekemelő esemény közül is a legfontosabb azonban, amikor segítő kezet nyújtunk a rászorulóknak. Ahogy minden évben, úgy most is adománygyűjtést hirdetünk, ezúttal elsősorban a Családsegítő gondozottjai számára, az önkormányzat intézményeinek összefogásával. Mutassuk meg, hogy nem feledkezünk el a nehéz helyzetben lévőkről! Minden adomány számít!

Az ünnepi várakozás az elcsendesedés, a befelé figyelés időszaka, de jut alkalom a vígságra is: az advent kezdetén a jótékonysági Mikulásfutás vár mókás pillanataival, az év utolsó napján a Csavard fel a Főteret! szilveszteri rendezvény ad alkalmat a felhőtlen szórakozásra. Igen, a legutóbb 2019-ben megtartott városi szilveszter DJ-vel és fényfestéssel ismét várja a szentendreieket!

Találkozzunk az adventi rendezvényeken, várom Önöket!

Az Advent Szentendrén 2023. évi programfüzete >>>