2019. március 11., 13:36
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 5 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Nagy összegű adománnyal támogatta a Szentendrei Református Egyházközség a város hajléktalanjait. Az adomány felhasználását a hajléktalanellátást is végző Gondozási Központra bízták. A támogatást egy hűtő-fűtő klímaberendezés beszerelésére fordították, továbbá nagy mennyiségű melegíthető konzervet vásároltak az ellátottaknak.

Az elmúlt évben a Szentendrei Református Egyházközség megkereste intézményünket azzal a szándékkal, hogy támogatni szeretnék a város hajléktalanjait. Nagyon örültünk az megtiszteltetésnek, hogy ránk esett a választásuk. Az adomány összegéből maradandó, az ellátás minőségét javító berendezést szerettünk volna beszerezni.
A Hajléktalanok éjjeli menedékhelyének és a Nappali melegedőnek helyet adó, Szabadkai utca 9. sz. alatti épület gázfűtési lehetőséggel nem rendelkezik, a helyiségeket egy vegyes fa-szén tüzelésű kazánnal fűtjük.
A szálló átvétele óta – a korábbi, csak esti fűtéshez képest – a nap 24 órájában melegnek kell lennie az épületben, mert napközben is teljes kapacitáskihasználtsággal működtetjük a két hajléktalan ellátást. Éppen ennek megkönnyítése érdekében a fűtés rásegítésére, illetve vész esetére egy fűtő és egyben hűtő klíma került beszerzésre, és beszerelésre. Ez első ránézésre luxusnak tűnhet, azonban, ha belegondolunk, a jelenlegi fűtés tökéletes kiegészítője, és így már a reggeli órákban meleg lehet a nappali melegedőben.
Kettős funkciója miatt a nyári hőségriasztás időszakaiban szintén nagy hasznát vesszük az ellenkező kapcsoló működtetésével. Ugyanis ez az időszak ugyanúgy kimeríti a fedél nélkülieket, mint a téli nagy hidegek, bár csak ekkor gondolnak az emberek a hajléktalanokra.
Mivel az adomány igen jelentős összeg volt, ezért a fennmaradó pénzből nagy mennyiségű melegíthető konzervet vásároltunk az ellátottjainknak. Ezek nagy részét a karácsonyi ünnepek időszakában osztottuk ki.
A családias hangulatú ünnepi átadóra 2019. február 13-án délelőtt került sor. A Szentendrei Református Egyházközség képviseletében megtisztelt minket jelenlétével a gyülekezet elnöksége. Köszönjük a közösség figyelmét és adományait, különösképpen Varnyú Böbének és Fülöp Mariannak mindazt, amit tettek azért, hogy az 555 000 Ft összegű támogatás összegyűljön.
Köszönetünket szeretnénk kifejezni az Adományozóknak, Varga Csaba kivitelezőnek, valamint a Városi Szolgáltató Zrt. munkatársainak, Pusztai Gábor divízióvezetőnek a gyorsaságát és hozzáállását. Köszönjük Becsei Andrásnak és Csifó Károlynak a villanyszerelési munkákat.

Kecskésné Sipos Andrea
intézményvezető
Gondozási Központ Szentendre