2022. szeptember 27., 11:00
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Miközben a tőzsdén zuhan a gáz ára, a közbeszerzési ajánlatban adott 17,5-szeres után immár közel 26-szoros árat kellene fizetnie a gázért a tavalyihoz képest a szentendrei önkormányzatnak, ha az állami tulajdonú villamosművek úgynevezett basic csomagjába kerülne. Az abszurd árképzés korrekcióját sürgeti Fülöp Zsolt polgármester.

A szentendrei képviselő-testület a nyár folyamán egyhangú határozatával elindította a szükséges gáz és az áram közbeszerzését. Mint emlékezetes, egyetlen ajánlat érkezett, ebben az állami tulajdonú MVM a földgáz árát a tavalyi gázárhoz képest 17,5-szeres – 103 helyett 1801 Ft/m³ – áron állapította meg Ezt az árat a szentendrei képviselők nem fogadták el és egyhangúlag úgy döntöttek, hogy új közbeszerzést írnak ki.

Az MVM közbeszerzési tanácsadója ezt követően arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy Szentendre a határidő lejárta után automatikusan a basic tarifacsomagba kerül. A városvezetés kérdésére, hogy milyen árral számol az állami tulajdonú szolgáltató a basic tarifacsomagban, a válasz megérkezett: az októberi ár eszerint 2644 Ft/köbméter lenne, vagyis a szentendrei képviselők által irreálisan magasnak minősített árnál is hozzávetőleg 70 százalékkal több. (Cikkünk eredeti változatában tévesen kétszeres áremelkedést írtunk, ezt utólag pontosítottuk – a szerk.)

Az árképzés irrealitását jelzi, hogy a holland energiatőzsdén a földgáz ára 2022. augusztus 26-án volt történelmi csúcson: ekkor a tőzsdei zárási ár (C) 1310,24 Ft/m³ volt. A tegnapi, vagyis szeptember 26-i zárási ár: 663,79 Ft/m³.

Fentiek közzétételével szeretnénk a szentendreihez hasonlóan kiszolgáltatott helyzetbe sodort önkormányzatokat figyelmeztetni, hogy ne mulasszák el az MVM-hez időben eljuttatni a nyilatkozatot, hogy nem kérik a basic tarifacsomagot, mert különben abszurd mértékű díjat kell fizetniük.

„Felhívjuk az MVM Energetika Zrt.- és az Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt (MEKH) illetékes vezetőinek figyelmét, hogy sürgősen vizsgálják felül az energia-árképzési metódusokat és egyértelműen tájékoztassák az önkormányzatokat a lehetséges tarifákról. Minden önkormányzat felelősen gazdálkodik a közpénzekkel, ezt várjuk el az állami tulajdonú szolgáltatóktól is” – hangsúlyozta a Szentendre.hu-nak Fülöp Zsolt polgármester.