2022. augusztus 10., 11:30
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az idei nyáron több alkalommal is vízhiány alakult ki a város magasabban fekvő területein, ahogy több más Pest megyei településen is. Az év nagy részében természetes, hogy a csapot megnyitva egészséges, iható vízhez juthatunk, a vízhiány azonban felhívja a figyelmet az éltető víz fontosságára. Cikkünkben a város közkútjainak fontosságáról írunk, illetve összegyűjtöttük, hogy pontosan hol és milyen ivó-, illetve díszkutat találnak a hozzánk látogató turisták, illetve az úton lévő szentendreiek.

Szentendrén senki nem marad szomjas, ugyanis a város 77 közkútja közül 76 iható vízzel szolgál, s bár egy részük javítás alatt áll, jelenleg 45 üzemel. Közülük a legismertebbek továbbra is a kék színű, úgynevezett mohácsi kutak, de találkozhatunk fekete színű, német gyártmányú csapokkal is.

Az éltető vizet biztosító szentendrei közkutaknak nagyjából tizede – egészen pontosan hét – díszkút. Közülük csupán egyetlen, a Dumtsa Jenő utca 22. szám előtti díszkút vize nem iható.

A közkutak jelentőség megnő a nyári forróságban, ráadásul azok a vízkorlátozások alatt is folyamatosan rendelkezésre állnak mindenki előtt, aki a szomját szeretné csillapítani. A közkutakat tartalmazó kataszter, amelyet Hazai Attila, Szentendre főkertésze állított össze ide kattintva (regiszter a kutakról) érhető el – térképen pedig itt megtekinthető.

FOTÓ: Bellai László