2024. január 12., 13:36

A tavalyi Virágos Magyarország versenyen elismerő oklevelet kapott a város a bolgár nemzetiségi hagyományok megőrzéséért. Hosszú évek óta húzódott a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezésének, a bolgár rózsakert létesítésének ügye, míg 2023 tavaszán a város önkormányzatának támogatásával a Czóbel parkban kialakították a közel négyszáz négyzetméteres rózsakertet.

Mintegy 1500 rózsatő kapott helyet a Czóbel parki rózsakertben, amiket a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat adományozott a városnak.  A Városi Szolgáltató munkatársai gondos ápolásának köszönhetően a rózsatövek már tavaly nyáron gyönyörűen virágoztak.  A rózsakertben egy szentendrei adományozó jóvoltából a városunkról elnevezett rózsa, a védett Szentendrei rózsa (Rosa sancti-andreae) néhány töve is helyet kapott.

Hazai Attila főkertész – aki szívügyének tekintette a rózsakert megvalósítását – elmondta, hogy tavasszal folytatódik a rózsakert fejlesztése rózsafuttatókat, lugasokat, pergolát és padokat is telepítenek. A rózsakert tovább gazdagodik a  hagyományosan bolgár rózsafajtának tekintett damaszkuszi rózsatövekkel is.

A rózsakerttel újabb nevezetessége lett a városnak, ami a bolgár nemzetiségi identitás megőrzését és Szentendre sokszínű kultúrájának bemutatását is szolgálja.