2022. szeptember 19., 17:15
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A sajnálatos augusztusi darázscsípés miatt bekövetkezett halálesetet követően a múlt héten ismét a rovar csípése okozott kisebb ijedséget Szentendrén. A Barcsay Jenő Általános Iskolában csípte meg a darázs az egyik negyedikes gyermeket, de a védőnő gyors helyzetfelismerése és reakciója elhárította a nagyobb veszélyt.

Amint arról már korábban beszámoltunk, Szentendre gyermekintézményeiben mindenhol rendelkezésre áll az allergia okozta anafilaxiás sokk megelőzésére alkalmas EpiPen Junior injekció. Az iskolákba a tanévkezdés előtt juttatta el az injekciót a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK), az óvodákba és bölcsődébe pedig az önkormányzat biztosította az életmentő gyógyszert.

Szentendrén akkor került a figyelem középpontjába a darázs-, lódarázs- vagy méhcsípés okozta anafilaxiás sokk miatti életveszély, amikor augusztus 3-án reggel a Bükkös-parti zöldségesüzlet egyik alkalmazottja vesztette életét azt követően, hogy megcsípte egy darázs.

A múlt héten kiderült, milyen fontos, hogy az injekció azonnal elérhető legyen a gyermekintézményekben is. A Barcsay Jenő Általános Iskolában ugyanis egy negyedikes gyermeket csípett meg egy darázs.

Először úgy tűnt, hogy semmi baja nincs, később azonban allergiás reakció alakult ki nála, viszketett, felhólyagosodott a bőre. A tanító néni levitte az iskola orvosi rendelőjébe, ahol a védőnő azonnal látta, hogy gyorsan kell lépni, ezért azonnal beadta az EpiPen injekciót, így elhárult a közvetlen életveszély.

Ezt követően természetesen kihívták a mentőket, akik először stabilizálták az állapotát, majd kórházba vitték a gyermeket.

Az anafilaxiás sokkról, annak kialakulásáról és veszélyeiről, az ilyenkor fontos azonnali teendőkről korábbi cikkünkben már írtunk.