2022. szeptember 28., 18:29
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Barcsay Jenő Általános Iskolában szeptember 15-én okozott ijedelmet egy darázscsípéses eset. A negyedikes kisfiú életét a helyzetet felismerő és azonnal cselekvő tanárnő, valamint Szabó Anikó védőnő mentette meg az EpiPen injekció beadásával, miután értesítették az egészségügyi szerveket. Mindenki nagy örömére a kisfiú az eset óta jól van és egészséges.

Szabó Anikó helytállását a városvezetés egy elismerő oklevéllel és egy ajándékcsomaggal kívánta megköszönni, amelyet 2022. szeptember 22-én szerdán a Városházán adott át Fülöp Zsolt polgármester. Az ajándékok átadása mellett egy baráti beszélgetésre is sor került. A védőnő külön kiemelte, hogy a kisfiú életének megmentése nemcsak az ő érdeme, hanem azé a tanárnőé is, aki az órán észlelte az allergiás reakció jeleit, és időben sietett hozzá a gyerekkel. A tanárnő nevét saját kérésére nem említjük cikkünkben.

Szóba került, hogy a védőnők meghatározott napokon az iskolákban tartózkodnak, amelynek köszönhetően jóval hatékonyabban tudják ellátni feladataikat. Így nagyobb hangsúlyt tudnak fektetni a prevencióra, aktívabban vehetnek részt az egészségre nevelésben, és az egészségnapok szervezésében. Szabó Anikó méltatta kolléganői magas szintű szakmai munkáját, amelyet a város oktatási intézményeiben nap mint nap végeznek. Nagyon fontos előre lépésnek tartja, hogy az iskolák a tankerülettől, az óvodák és a bölcsődék pedig az önkormányzattól megkapták az EpiPen és az EpiPen Junior injekciókat. A tantestületi gyűléseken pedig fel tudták készíteni a tanárokat az anafilaxiás állapot felismerésére, és gyakorló eszközök segítségével a megfelelő dózis beadására.

Az elismerő oklevél és Aknay János Festő Angyal című művének merített papírra nyomott változata Vincze Lászlónak, a Vinczemill tulajdonosának alkotása és ajándéka. E mellett csokoládé válogatással, és a Szentendre Monumenta kötetével fejezte ki háláját a városvezetés.