2023. január 18., 14:10
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szentendréhez és a város művészeti életéhez kötődő alkotók klasszikus modern és kortárs magyar szobrászművészeti alkotásait bemutató kiállítás nyílik 2023. január 28-án a Kmetty Múzeumban. A magyar kultúra napján, január 22-én előzetes betekintést kaphatunk A tökéletesség pillanatai című, gyűjteményes szobrászati kamarakiállításba, Farkas Ádám szobrászművész vezetésével.

A kiállítás 2023. január 28. és április 23. között, szombaton és vasárnap, 14:00–16:00-ig látogatható. Helyszín: Kmetty Múzeum (Fő tér 21.).

A Ferenczy Múzeumi Centrum szobrászati gyűjteményét jellemzően formáló és azt reprezentáló összeállításban az átfogó tendenciák, stílusok és kiemelkedő művészeti karakterek bemutatása révén megismerhetjük a plasztikák tökéletes anatómiára, a részletekre és a történetmesélésre való összpontosítása mellett a „felszín alatti” érzékelés kifejezésmódjait. A látvány és az attól való elvonatkoztatás tökéletes pillanatainak ábrázolásain a fény és árnyék, anyag és forma játékának kölcsönhatásai domborodnak ki.

Asszonyi Tamás: Tél (1971)
Asszonyi Tamás: Tél (1971)

Kiállító művészek: Asszonyi Tamás, Ifj. Blaskó János, Csíkszentmihályi Róbert, Farkas Ádám, Farkas Zsófia, Ferenczy Béni, Holdas György, Imre Mariann, Kerényi Jenő, Kucs Béla, Ligeti Erika, Lois Viktor, Matyófalvi Gábor, Mészáros Dezső, Németh Ágnes, Papachristos Andreas, Rózsa Péter, Smetana Ágnes, Szentirmai Zoltán, Z. Gács György

Farkas Ádám: Emlékek a jövőből II. (1980)

A kiállításhoz kapcsolódó programok:

  • Kultkukucs! – január 22. (vasárnap), 11 óra – A magyar kultúra napjához kapcsolódva exkluzív betekintő a szobrászati kamarakiállításba Farkas Ádám szobrászművész ingyenes tárlatvezetésével. Az eseményre előzetes regisztráció szükséges.
  • Kurátori tárlatvezetés – január 28. (szombat) 15 óra – Iberhalt Zsuzsa kurátor tart ingyenes tárlatvezetést a kiállításon. Az eseményre előzetes regisztráció szükséges.

Borítókép – Ferenczy Béni: Aranykor 
Fotó: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum