2013. július 2., 10:10
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Július 4. csütörtök: sajtóbemutató, 5. péntek: bemutató, 6. szombat, 20:30, Városháza udvara
(Esőnap: július 7. vasárnap)

A Pentaton Koncert- és Művészügynökség előadása a Szentendrei Teátrum együttműködésével

Lőrinczy Attila:
KÖNNYŰ PRÉDA     
– zenés komédia két részben

Klárika (kb. 40), hervadó szépasszony, friss özvegy | Pikali Gerda
Richter Úr (70 felé), az elhunyt barátja és cégtársa | Bezerédi Zoltán
Dr. Zám (70 felé), az elhunyt barátja, nőgyógy. főorvos | Balikó Tamás
Márta, alias Főnix Mirella (70 felé), az elhunyt nővére | Margitai Ági
Misike (kb. 40), a nevelt fia | Kelemen József
Patek (kb. 40), Misike barátja, zenész Floridában | Sarkadi Kiss János
Kincső (18), meglepetésvendég Erdélyből | Gonda Kata e.h.
Krisztián (nincs még 30), ifjú titán | Mózes András e.h.
Sankó, ifjú autó tolvaj | Hajmási Dávid e.h.
Yvette, egyszerű, könnyűvérű lány | Piti Emőke e.h.

Díszlet-jelmez: Fogel Adrienn
Hangszerelés: Dobri Dániel
Asszisztens-ügyelő: Csorba Mari
Rendező: Réthly Attila

Lőrinczy Attila a kortárs drámaírók középgenerációjának egyik legjelentősebb és legsikeresebb alkotója, az elmúlt tizenhárom évben hét darabját mutatták be a Budapesti Katona József Színháztól az Új Színházig, Szegedtől Kaposváron át Szombathelyig. Legújabb műve, a Könnyű préda egy zenés vígjáték, társadalmi szatíra, fordulatos és mulatságos látlelet napjaink Magyarországáról.
A halotti toron játszódó történet központi alakja egy negyven körüli hervadó szépasszony, Klárika, aki épp most veszítette el majd harminc évvel idősebb férjét, Suhanik Mihályt, a város nagy tekintélyű prominensét, a dúsgazdag építési vállalkozót. Húsz évet éltek együtt; Klárikát, aki annak idején szinkronúszó volt, húszéves korában karolta fel, majd vette feleségül Suhanik úr, az akkor ereje teljében lévő, ötvenhez közeledő férfi. Klárika úgy reméli, Mihály halála után új életet kezdhet. Titokban erre várt, erről ábrándozott, hogy majd most kezdődik a mámoros, a csodálatos szabadság és önmegvalósítás. Még csaknem fiatal, még csaknem gyönyörű, tán még szülhet is, gondolja, de persze meg-meglegyinti már az öregedés réme is. Az özvegy csaknem mindig könnyű préda, Klárikát pedig kislányos együgyűsége, hiszékenysége és szertelen, rajongó természete különösen alkalmassá teszi e szerepkör betöltésére. A körötte megjelenők mind rávetik magukat a prédára, ki ezt, ki azt akarna tőle, őszinte érzelmektől, üzleti megfontolásból, szent meggyőződésből vagy alantas haszonleséstől vezérelve.
A színmű zenei részét azok a népszerű slágerek adják, melyek a történet csúcspontjain a szituációhoz és a karakterekhez illően megszólalnak. A darab ősbemutatója alkalmával, 2011-ben a Szombathelyi Karneválszínház előadásában hatalmas sikert aratott. A szentendrei előadás részint sztárszereposztással, részint a Kaposvári Egyetem negyedéves színészhallgatóinak közreműködésével, osztályvezető tanáruk, Réthly Attila rendezésében kerül színre.

• Belépőjegy: 3000 Ft

Jegyek kaphatók a Tourinform irodában (Dumtsa Jenő u. 22., 26/317-966) vagy a jegymester hálózatán keresztül: http://www.jegymester.hu/hun/Production/87787/Konnyu-preda