2020. szeptember 7., 10:07

Az Egészségfejlesztési Iroda tapasztalata, hogy jelentős lakossági igény van a rendszeresen elérhető szűrővizsgálatokra. A megkérdezettek nagy része kiemelten fontosnak tartja a szűréseken történő részvételt. Ennek ellenére a szervezett szűrővizsgálatokon, a behívott lakosok jelentős része nem jelenik meg. Cikkünkben ennek okaira keressük a választ.

Elsőként érdemes pontosítani, hogy a szűrővizsgálatok olyan diagnosztikai eljárások, amelyek a még a tünet – és panaszmentes, de már kezdődő, rejtett betegségek valószínűségének kizárására, vagy éppen megerősítésére szolgálnak. Céljuk a mielőbbi felismerés, és az időben megkezdett kezeléssel a halálozások számának csökkentése.

Külön csoportot képeznek a népegészségügyi szűrővizsgálatok, amelyek a veszélyeztetett életkorban lévők behívása útján történnek. Fontos jellemzőjük, hogy a népesség szintjén bizonyítottan hatékonyan csökkentik az adott betegséggel kapcsolatos halálozások számát, nagy lakosságcsoportra terjednek ki, egyszerűen elvégezhetőek, és nem járnak nem kívánatos mellékhatással.  Fontos elvárás még, hogy nagy biztonsággal kimutassák a kezdődő elváltozást, és ammennyire lehet, csak daganatos elváltozás esetén adjanak pozitív eredményt. Magyarországon ilyen szervezett népegészségügyi szűrések:

–              Vastagbélszűrés

–              Emlőszűrés (mammográfia)

–              Méhnyak rák szűrés

–             Tüdőszűrés

Statisztikai adatok alapján kimutatható, hogy mely életkorban mutatnak ugrásszerű növekedést a fenti megbetegedések, tehát mely az az életszakasz, amikor a legnagyobb az esélye a kialakulásuknak. Amikor valaki kézhez kapja a behívót, az egyben arra is figyelmezteti, hogy veszélyeztetett életkorban van, érdemes fokozott figyelmet fordítania az egészségére.

A fenti betegségek közös jellemzője, hogy lassan, és általában észrevétlenül alakulnak ki. Nagyon gyakran már előrehaladott állapotban adnak tüneteket, amikor a sikeres kezelés esélye jelentősen csökken. A tünetek hiánya önmagában nem jelenti azt, hogy nem lehetünk betegek.

Az emberek nagy része nem foglalkozik betegségekkel, amikor egészségesnek érzi magát. Rohanó világunkban a legtöbben időhiánnyal küzdünk, így mindig a kevésbé fontos, vagy sürgős dolgok maradnak a tennivalók végére. Ez is oka lehet, hogy panaszmentesen hajlamosak vagyunk elodázni egy vizsgálatot.

Sokan vannak, akiket a vizsgálat menete tölt el szorongással. Az idegen helyzet, a kellemetlenségtől való félelem komoly akadálya lehet, hogy részt vegyen valaki a vizsgálaton. Ilyen esetben érdemes utánajárni, mire számíthatunk. A fenti szűrővizsgálatokra jellemző, hogy nagyon egyszerűen elvégezhetőek, így a pontos információk a vizsgálat menetéről, eloszlathatják a valótlan félelmeket, amelyek akadályozhatják az elvégzésüket.

Az emlőszűrés röntgenvizsgálat, amelytől szintén sokan tartanak. A rendszeres szűrés sugárterhelése nem hordoz egészségügyi kockázatot. Sajnos egyre fiatalabb korban találnak a szakemberek rosszindulatú elváltozást az emlőkben, így a kihagyott szűrővizsgálat jelentősen nagyobb kockázatot jelent. (Fontos elsajátítani az emlő önvizsgálatát is, amely nem helyettesíti a szűrővizsgálatot, de ezzel együtt még nagyobb biztonságot jelent.)

Számos ember fél a vizsgálat eredményétől, és következményétől.  Gyakran hallott tévhit, hogy valaki azért halt meg, mert megoperálták a daganatát. Ezek olyan esetekhez kötődhetnek, ahol a betegség már nagyon előrehaladott állapotban volt, számos áttéttel, amely egyébként is nagyon gyors állapotromláshoz, és sajnálatos halálhoz vezetettek volna.  Fontos tudatosítani, hogy egy elváltozás akkor is ott van, ha nem veszünk róla tudomást, viszont minél koraibb stádiumban derül rá fény, annál nagyobb az esélye a gyógyulásnak. A daganattól való folyamatos szorongást pedig oldhatja a negatív vizsgálati eredmény.

Az egészségtudatosság tanulható, és olyan magatartást jelent, mely során inkább választjuk azokat a viselkedésformákat, amelyek a hosszú távú egészségünket szolgálják. Ide tartozik, hogy éljünk a lehetőséggel, és vegyünk részt a vizsgálatokon akkor is, ha semmilyen tünetünk nincs. Legyen ez egy tudatos döntés! Gondoljunk arra, hogy az egészségben eltöltött életéveink száma növelhető, és ez   rajtunk is múlik. Magyarország az unió országainak sorában csak a 20.  helyen áll  ezen a területen!

Bővebb információ:  https://szures.nnk.gov.hu/portal/Tartalmak/Lakossagi-informaciok

 

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
pén 12

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
pén 12

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
pén 12

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
pén 12
pén 12

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
pén 12
pén 12
pén 12

Barokk fesztivál Szentendre belvárosában

augusztus 11.. 08:00 - augusztus 14.. 17:00
pén 12

Római kori dunai őrhajó Szentendrén

augusztus 12. - augusztus 13.
pén 12
szo 13

Galaxisok koncert a Barlangban

augusztus 13.. 20:00 - 22:00
vas 14
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26