2022. február 28., 11:24
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A szentendrei gimnázium tanárai az intézmény Facebook-oldalán ma reggel közzétett nyilatkozatukban hangsúlyozzák: „A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről NEM tantestületként, hanem egyénenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk, tettünk ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk. Akciónk nem politikai pártok és ideológiák, hanem a fennálló tarthatatlan helyzet ellen szól.” Nyilatkozatuk teljes szövege az alábbiakban változtatás nélkül olvasható.

Nyilatkozat

Tekintettel a közoktatás méltánytalan helyzetére, mi, a Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium alulírott tanárai 2022. február 28-án az első négy órában polgári engedetlenség eszközével kívánjuk felhívni a figyelmet a probléma súlyosságára.
Így tiltakozunk a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022 (II. 11.) sz. Kormányrendelet ellen, amely meghatározza, hogy milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni a pedagógus sztrájk esetén. Ez a rendelet az esetleges sztrájkot a tényleges érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi.
A jövő generációjának nevelése ellehetetlenül, ha nem változtatunk a jelenlegi körülményeken. Hisszük, hogy a társadalom is akkor válik sikeressé, ha megfelelő oktatási feltételeket tudunk biztosítani. Ez mindenki számára hosszútávú befektetés egy jobb jövő érdekében.
A polgári engedetlenség azt jelenti, hogy nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet, hogy rávilágítsunk a helyzet súlyosságára.
A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről NEM tantestületként, hanem egyénenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk, tettünk ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk. Akciónk nem politikai pártok és ideológiák, hanem a fennálló tarthatatlan helyzet ellen szól.
A polgári engedetlenség gyakorlása nem az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület vagy az iskola vezetése ellen irányul.
Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet alaptörvénybe foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára.

A SZTRÁJK ALAPJOG! MINŐSÉGI OKTATÁS NÉLKÜL NINCS JÖVŐ!

Balaton-Takács Valéria
Bancsik Ágnes
Bádonyi Kinga
Bonyhai Zsuzsanna
Buttyáné Frajka Zita
Dr. Cseriné Andirkó Éva
Daczuk Orsolya
Dálnoki Gabriella
Fellner Máté
Gaál Gabriella
Gyarmati Attila
Hatvani Zsolt
Hegedüs Hajnalka
Horti Csilla
Jagasich Andrásné
Kiss Ágnes
Dr. Kiss Zsuzsanna
Maknicsné Benedek Erzsébet
Mucsi Dezső
Nagy Zsuzsánna
Orosz Ákos
Rózsa Sándor
Sárospataki Barnabás
Szűcs Zoltán
Tolnai Zsuzsanna
Tóth Krisztina
Vass Anikó
Kollégáim megmozdulásának céljával egyetértek:
Szerepi Nóra
Szöllősy Tamás

Borítókép: Móricz Zsigmond Gimnázium Facebook oldala