2022. szeptember 9., 15:54

Az allergia okozta anafilaxiás sokk megelőzése azonnali életmentő feladat. Ezért Szentendre Város Önkormányzata minden városi gyermekintézmény számára biztosította az EpiPen Junior injekciót, hogy szükség esetén haladéktalanul alkalmazni lehessen. A szülőknek nyilatkozatot kell kitölteniük arról, hogy a készítményt a gyerek felügyeletét ellátó óvodai munkatárs a mentő segélyhívójával egyeztetve beadhatja.

Az EpiPen rovarcsípések, vagy rovarmarások, ételek, gyógyszerek vagy egyéb allergének által kiváltott súlyos allergiás reakciók (anafilaxia) sürgősségi kezelésére alkalmazható. Használata indokolt abban az esetben, ha a betegnél igazoltan magasabb az anafilaxia fellépésének a kockázata, ideértve azokat is, akiknek korábban már volt anafilaxiás reakciójuk. Az autoinjektort úgy tervezték meg, hogy laikus is biztonságosan beadhassa a betegnek. Az előre töltött injekcióban lévő hatóanyag az adrenalin, amely közvetlenül a szív és érrendszerre, valamint a tüdőre fejti ki a hatását. Az által tudja kivédeni az anafilaxia esetlegesen halálos kimenetelű hatásait, hogy gyorsan összehúzza az ereket, és a tüdő izmainak ellazításával javítja a légzést, csökkenti a duzzadást, valamint serkenti a szívverést.

A szentendrei gyermekintézményeknél már elérhető a 2-2 db autoinjektor. Mivel előfordulhat, hogy két adag beadása lenne szükséges, ezért javasolt több EpiPent is készenlétben tartani. A továbbiakban az oldatos injekciók beszerzéséről, azok átadásáról az óvodák számára, az esetleges felhasználást követően pótlásukról, valamint a szavatosság lejárta előtti cseréről a SZEI (Szentendre Város Egészségügyi Intézményei) gondoskodik az önkormányzat támogatásával.

Az EpiPen Junior biztonságos alkalmazásáról, a beadás szükségességét előidéző tünetekről a kialakított protokoll szerint a SZEI munkatársai tartanak szóbeli, és írásbeli tájékoztatást, valamint gyakorlati oktatást az óvodák kijelölt munkatársainak. Az elmúlt két hétben dr. Hernádi Márton gyermekorvos, valamint dr. Gaál Andrea allergológus, fül-orr-gégész főorvosasszony ismertette a tudnivalókat. Az oktatás a SZEI vezetője, Dublinszki-Boda Péter szervezésében valósult meg.

Az anafilaxiás reakció tünetei:

  • bőrviszketés, kidudorodó kiütés (mint például a csalánkiütés), kipirulás
  • az ajkak, a torok, a nyelv, a kezek és a lábak duzzadása
  • nehézlégzés, zihálás
  • a beszéd akadályozottsága és/vagy rekedt hang
  • hányinger, hányás
  • hasi görcsök
  • néhány esetben eszméletvesztés
  • kisgyermekek esetében elesettség, sápadtság

Mit tegyen, ha észleli a tüneteket?

Azonnal hívni kell a 112-es segélyhívó számot, kérjen mentőt, és jelezze, hogy anafilaxiás roham gyanúja miatt telefonál. Mondja el milyen tüneteket észlelt, és tájékoztassa a kezelőt, hogy felnőtt esetében az EpiPen vagy gyermek esetében az EpiPen Junior rendelkezésre áll. Kövesse a kezelő által adott utasításokat!

Az alkalmazás után azonnal orvosi ellátásra és kórházi megfigyelésre van szükség, mert a tünetek egy kis idő elteltével újra jelentkezhetnek.

A beteg a mentő kiérkezéséig felemelt lábakkal feküdjön hanyatt, ha ez nem okoz légzési nehézséget, ha igen, akkor üljön fel. Feltétlenül a beteg mellett kell maradni, amíg a mentő megérkezik, arra az esetre, ha újból rosszul lenne. Az eszméletlen betegeket stabil oldalfekvő helyzetbe kell helyezni.

 

 

« 2023. szeptember » loading...
h K s c p s v
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
szo 30

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
szo 30

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.
szo 30

Mozdulj, Szentendre!

szeptember 2. - szeptember 30.