2022. szeptember 9., 15:54
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az allergia okozta anafilaxiás sokk megelőzése azonnali életmentő feladat. Ezért Szentendre Város Önkormányzata minden városi gyermekintézmény számára biztosította az EpiPen Junior injekciót, hogy szükség esetén haladéktalanul alkalmazni lehessen. A szülőknek nyilatkozatot kell kitölteniük arról, hogy a készítményt a gyerek felügyeletét ellátó óvodai munkatárs a mentő segélyhívójával egyeztetve beadhatja.

Az EpiPen rovarcsípések, vagy rovarmarások, ételek, gyógyszerek vagy egyéb allergének által kiváltott súlyos allergiás reakciók (anafilaxia) sürgősségi kezelésére alkalmazható. Használata indokolt abban az esetben, ha a betegnél igazoltan magasabb az anafilaxia fellépésének a kockázata, ideértve azokat is, akiknek korábban már volt anafilaxiás reakciójuk. Az autoinjektort úgy tervezték meg, hogy laikus is biztonságosan beadhassa a betegnek. Az előre töltött injekcióban lévő hatóanyag az adrenalin, amely közvetlenül a szív és érrendszerre, valamint a tüdőre fejti ki a hatását. Az által tudja kivédeni az anafilaxia esetlegesen halálos kimenetelű hatásait, hogy gyorsan összehúzza az ereket, és a tüdő izmainak ellazításával javítja a légzést, csökkenti a duzzadást, valamint serkenti a szívverést.

A szentendrei gyermekintézményeknél már elérhető a 2-2 db autoinjektor. Mivel előfordulhat, hogy két adag beadása lenne szükséges, ezért javasolt több EpiPent is készenlétben tartani. A továbbiakban az oldatos injekciók beszerzéséről, azok átadásáról az óvodák számára, az esetleges felhasználást követően pótlásukról, valamint a szavatosság lejárta előtti cseréről a SZEI (Szentendre Város Egészségügyi Intézményei) gondoskodik az önkormányzat támogatásával.

Az EpiPen Junior biztonságos alkalmazásáról, a beadás szükségességét előidéző tünetekről a kialakított protokoll szerint a SZEI munkatársai tartanak szóbeli, és írásbeli tájékoztatást, valamint gyakorlati oktatást az óvodák kijelölt munkatársainak. Az elmúlt két hétben dr. Hernádi Márton gyermekorvos, valamint dr. Gaál Andrea allergológus, fül-orr-gégész főorvosasszony ismertette a tudnivalókat. Az oktatás a SZEI vezetője, Dublinszki-Boda Péter szervezésében valósult meg.

Az anafilaxiás reakció tünetei:

  • bőrviszketés, kidudorodó kiütés (mint például a csalánkiütés), kipirulás
  • az ajkak, a torok, a nyelv, a kezek és a lábak duzzadása
  • nehézlégzés, zihálás
  • a beszéd akadályozottsága és/vagy rekedt hang
  • hányinger, hányás
  • hasi görcsök
  • néhány esetben eszméletvesztés
  • kisgyermekek esetében elesettség, sápadtság

Mit tegyen, ha észleli a tüneteket?

Azonnal hívni kell a 112-es segélyhívó számot, kérjen mentőt, és jelezze, hogy anafilaxiás roham gyanúja miatt telefonál. Mondja el milyen tüneteket észlelt, és tájékoztassa a kezelőt, hogy felnőtt esetében az EpiPen vagy gyermek esetében az EpiPen Junior rendelkezésre áll. Kövesse a kezelő által adott utasításokat!

Az alkalmazás után azonnal orvosi ellátásra és kórházi megfigyelésre van szükség, mert a tünetek egy kis idő elteltével újra jelentkezhetnek.

A beteg a mentő kiérkezéséig felemelt lábakkal feküdjön hanyatt, ha ez nem okoz légzési nehézséget, ha igen, akkor üljön fel. Feltétlenül a beteg mellett kell maradni, amíg a mentő megérkezik, arra az esetre, ha újból rosszul lenne. Az eszméletlen betegeket stabil oldalfekvő helyzetbe kell helyezni.