2020. április 8., 18:31
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Megérkezett Szentendrére az 1000 darab FFP2 orvosi maszk, Fülöp Zsolt polgármester vette át a csomagot. Egészségügyi válsághelyzetben ugyan ilyen eszközök biztosítása állami feladat, de mert a hivatalos csatornákon – levelezés és sürgetés ellenére – sem érkezett védőfelszerelés, ezért a polgármester a kabinetet bízta meg a beszerzéssel.

Személyes ismeretségek révén sikerült eljutni ahhoz a céghez, amelyik ilyen védőmaszkokat importál és nagykereskedőként forgalmaz, a megrendeléseik sorban állnak. Egy szentendrei lokálpatriotizmusának köszönhető, hogy a rendelőintézet megrendelését a cég befogadta. Hálás köszönet neki – mondta Elek Zsófia kabinetvezető. – Az 1000 maszkból jut a szentendrei házi- és gyermekorvosoknak is.
Egészségügyi válsághelyzetben, amikor hiánycikké válnak az alapvető védekezési eszközök és az intézmények, orvosi magánpraxisok a szokásos úton nem tudják beszerezni ezeket, akkor az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak kell biztosítania a védőfelszereléseket. Fülöp Zsolt polgármester már közel három hete jelezte a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs vezetőjének, Kásler Miklósnak, hogy a járási egészségügyi alapellátásban dolgozók nem rendelkeznek alapvető védőeszközökkel és szerekkel.
Az állami megrendelésre érkezett, orvosi eszközökből és egészségügyi védőfelszerelésekből álló kínai szállítmányból még nem jutottak el a szükséges védőfelszerelések a járási egészségügyi dolgozókhoz, rendelőintézethez, és ezek szétosztásáról sincs információ.