2023. március 30., 18:02
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szentendrére érkezett a MÖSZ és az Egyensúly Intézet konferenciasorozata, amely az önkormányzatok finanszírozási rendszerének megújítását készíti elő. A nemzeti minimum megtalálása lehet a megoldás a helyi és a központi feladatok megfelelő súlyozására. 

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) a szentendrei városvezetés aktív részvételével már a tavalyi választásokat megelőzően kezdeményezte, hogy alapjaiban alakítsák át az önkormányzati finanszírozási rendszert. Ebben pártállástól függetlenül a hazánkban működő összes önkormányzati szövetség egyetért

Az Egyensúly Intézet a MÖSZ-szel közös akcióban az ország egész területét lefedő konferenciasorozaton méri fel a helyi önkormányzatok ezzel kapcsolatos igényeit, majd ennek lezárultával összefoglaló tanulmányt készít. A szentendrei városháza dísztermében tartott regionális rendezvényen a házigazdák mellett Pilisszentlászló és Pomáz vezetői is részt vettek. 

Az Egyensúly Intézet számára készült, és a konferencián ismertetett idei kutatásból kiderült, még a megkérdezettek fele sem tartja fontosnak, hogy beleszólhasson az ország vagy a helyi ügyek irányításába, ugyanakkor a legnagyobb problémának egyöntetűen az egészségügyi szolgáltatások színvonalát tartják. Általában nem nagyon bíznak a politikusokban, az önkormányzati képviselőkben jobban, és még inkább a polgármesterekben látják azokat, akik az érdekeiket képviselik.

Az előadást követő beszélgetés során kiderült, az önkormányzatok képviselői egyetértenek abban, hogy alapvető kérdés az önkormányzati működés finanszírozása. A többség úgy látta: megfelelő szintű finanszírozás mellett az önkormányzatok az összes kötelező feladatot képesek megfelelő színvonalon biztosítani a helyben lakók számára. De volt olyan résztvevő is, akik szerint vannak olyan feladatok, amelyeket jobban el tudnak látni országos szinten.

Abban egyetértettek a jelenlévők, hogy a jelenlegi, túlságosan központosított rendszer elveszi az önkormányzatok önállóságát. Problémaként említették, hogy miközben az egyik oldalon egyre több forrást vonnak el az önkormányzatoktól, a másik oldalon még az állam által előírt kötelező feladatok ellátáshoz sem kapják meg az önkormányzatok a szükséges forrásokat. Ezekre a kötelező feladatokra (egészségügyi és szociális alapellátás, óvodai nevelés, közvilágítás, helyi közutak, stb.) fordítható csekély állami forrást helyi forrásokkal kell kiegészteni, így a fejlesztésekre alig jut valami. 

A pályázati rendszer hibájául rótták fel, hogy nem dönthetnek helyben arról, milyen fejlesztésekre van szükség, hanem az aktuális pályázati lehetőségekhez kénytelenek igazítani a beruházásokat. Az is elhangzott, hogy a pályázati rendszernek átmeneti megoldásnak kellene lenni addig, amíg a finanszírozás helyzete nem rendeződik, és az önkormányzatok nem rendelkeznek megfelelő forrásokkal, amelyből a település ügyeit jó minőségben rendezni tudják. 

Fülöp Zsolt polgármester az elhangzottakat kiemelve arról beszélt a Szentendre.hu-nak, hogy – a jelenlegi rendszerrel szemben – a helyben felvetődő problémákat helyben lehet a leghatékonyabban, a leggyorsabban és leginkább korrupciómentesen megoldani. Hozzátette, megosztottan kellene azokat a feladatokat is kezelni, amelyekben jelenleg nincs hatásköre az önkormányzatoknak. Példaként említette a kétszintű rendőrséget, amely a jelenleginél sokkal jobban tudna idomulni a helyi, régiós igényekhez. Vagy hogy helyi energiaközösségeket szervezve energiaellátási kérdésekben legyen nagyobb önállósága az önkormányzatnak, illetve a regionális szervezeteknek. De a szociális és egészségügyi területen is nagyobb önállóságra lenne szükségük az önkormányzatoknak. A vagyongazdálkodást pedig professzionális szervezetekre kellene bízni, mert jelenleg vagyonfelélés folyik, részben kényszerből, részben kormányzati ösztönzésre. 

– A nemzeti minimum megtalálásáig kellene eljutni a kormánnyal való egyeztetés során, amelyben feladatonként meg lehetne határozni az elhatárolás megfelelő szintjét. Ez biztosíthatná, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat a megfelelő helyen a leghatékonyabban tudjuk felhasználni mindannyiunk javára – fejtette ki a szentendrei polgármester. 

A koncerenciasorozat folytatódik, az ország összesen tizenöt településén elemezve a helyi tapasztalatokat.

Fotó: Isza Ferenc / Szentendre.hu