2015. június 23., 13:52
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

nagy ugrás

Végvári Tamás túrájával népszerűsíti a hazánkban található Bioszféra Rezervátumot.

A WWF idén országosra terjesztette ki az európai folyókat ünneplő Nagy Ugrás (BIG JUMP) kezdeményezését. Régiónkban a Nagy Ugrás a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum napja is (Amazon of Europe Day), hiszen három éve, ezen a napon hivatalosan is létrejött a Mura-Dráva-Duna Határokon Átnyúló UNESCO Bioszféra Rezervátum (TBR MDD) Horvátországban és Magyarországon.

Az Ausztrián, Szlovénián, Horvátországon, Magyarországon átfolyó Dráva, a Mura alsó szakasza, valamint a Dráva torkolat feletti Duna szakasz Európa ökológiailag egyik legegységesebb összefüggő folyórendszere. A folyók egy 700 kilométeres „zöld övet” formálnak, összekapcsolva az öt ország több mint 1 millió hektáros, természeti és kulturális szempontból különösen fontos területét, így szimbolizálva azok egységét.

A terület Magyarországot és Horvátországot érintő több mint 630.000 hektáros szakaszán 2012. július 12-én hivatalosan is létrejött a Mura-Dráva-Duna Határokon Átnyúló UNESCO Bioszféra Rezervátum (TBR MDD). Az érintett országok a védett területet, Amazon of Europenéven ünneplik, és további bővítését tervezik.  „A bioszféra rezervátum kiterjesztésével a világon egyedülálló módon ötoldalú együttműködés valósulhatna meg, ami elsősorban a három folyó jó állapotának megőrzésében, az őket kísérő természeti értékek  gazdagságának megőrzésében kiemelkedő fontosságú. A helyi közösségek számára a jövőben nagy lehetőséget nyújt a határokon átnyúló kezdeményezés, a helyi természeti erőforrásokra épülő gazdálkodásban rejlő lehetőségek kihasználása.  ” – jelentette ki Gruber Tamás, a WWF Magyarország vizesélőhely-védelmi programvezetője.

„Az országos Nagy Ugrással szeretnénk ráirányítani a figyelmet Magyarország vizeinek és vizesélőhelyeinek páratlan gazdagságára, ugyanakkor kiemelt hangsúllyal szeretnénk bemutatni, a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum jelentőségét és értékeit. A nemzetközi szinten is elismert státusznak akkor van igazi jelentősége, ha a terület adottságait a hazai lakosság ismeri, és a helyi közösségek felismerik, hogy aktív szerepük van a védett értékek megóvásában.” – tette hozzá Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

A WWF Magyarország a Nagy Ugrás központi eseményét Dunabogdányban, a szabad strandon tartja majd, ahol Végvári Tamás túrakajakos is részt vesz, az MDD Bioszféra Rezervátum hazai szakaszát felölelő kajaktúráját követően. Fotókiállítással és személyes élménybeszámolóval gazdagítja az eseményt, és elhozza magával azt a kajakot is, amivel teljesítette a Kajakkal Európa Körül 25000 kilométeres túrájának első, dunai szakaszát.

A központi esemény a fenntartható vízfogyasztás és a vizes élőhelyek rehabilitációja iránt elkötelezett Coca-Cola Magyarország támogatásával valósul meg. A nagyvállalat mellett az Asamer Holding és a MAVA Alapítvány támogatja a WWF munkáját Európa Amazonasának megmentéséért.

forrás: WWF