2015. június 18., 13:56

20150618_mustra2„Klasszikus tartalom modern formában”

A Pest Megyei Kormányhivatalban június 18-án délelőtt mutatták be a pestmegyeimustra.hu honlapot. A kormányhivatal 2010 óta készíti a Pest megyei Mustra kiadványokat, amelyek a megye felújított műemlékeit mutatják be a nagyközönségnek. Az eddig megjelent kiadványok a műemlékvédelmi hatóság munkájáról számoltak be, míg a most elindult pestmegyeimustra.hu honlap célja, hogy népszerűsítse a megye épített örökségét az itt lakók és az idelátogatók körében.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott köszöntőjében emlékeztetett, a negyedik kiadásnál járó nyomtatott Mustra kiadványok megjelenése óta többször felvetődött az igény, hogy a felújított műemlékeknek modernebb formát is adjanak, tárják azt az internetező széles közönség elé, megismertetve velük épített örökségünket. Így jött a pestmegyeimustra.hu honlap ötlete, ahol Pest megye felújított műemlékei közül első körben 21-et válogattak össze a készítők, hogy népszerűsítsék a megye épített örökségét.

A pestmegyeimustra.hu, a nyomtatott mustra kiadványokhoz hasonlóan, a megye területének műemlékeiről, az épített örökségek jelentősebb felújításairól ad tájékoztatást a turai kastélytól kezdve a szentendrei kálvárián át a lórévi szerbek templomáig. A honlap célja nemcsak az, hogy bemutassa a megye kulturális értékeit, hanem, hogy ezen keresztül kedvet csináljon közelebbi megismerésükhöz, meglátogatásukhoz.

„Olyan közösségi helyeket szeretnénk találni, újra felfedezni, amelyek összekötnek minket” – mondta Tarnai Richárd kormánymegbízott. A Pest Megyei Kormányhivatal vezetője úgy érzi, mindennapi munkájuk során sikerült megismerkedniük a megyével, amely rengeteg kincset és értéket hordoz. Ezen kincsek megismeréséhez nyújtanak segítséget a honlapon található információk, fotók.

20150618_mustra20150618_mustra1

A megyében élő közel másfél millió embert és az ide látogató turistákat a kormánymegbízott arra bátorítja, hogy legyenek büszkék a megyében található műemlékekre, érezzék ezeket magukénak és bővítsék a megyében fellelhető kulturális örökségek számát a honlapon.

Az oldalon jelenleg 21 műemlékről olvashatunk, köztük a Pest Megyei Kormányhivatalnak és a megyei műemlékvédelemnek is helyt adó egykori Pesti Vármegyeházáról. A 21 műemlék csak a kezdet, a cél az, hogy a jövőben minél több műemlék csatlakozzon a honlaphoz. Bárki elküldheti Pest megyei települése műemlékét, fotók és egy rövid leírás kíséretében, ezzel bővítve a kezdeményezést és interaktívvá téve az oldalt.

Nagy Gábor, a  Pest Megyei Kormányhivatal  Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályának vezetője  méltatta a Mustra kiadványokat, és összefoglalta munkájuknak fő irányvonalait, miszerint a örökségvédelmi munka alapja a következőkből áll: a hagyományápolás, a szakmával való kapcsolattartás, valamint a modern kor kihívásaira való válaszadás.

A honlappal párhuzamosan a kormányhivatal közösségi oldalt is indított a facebookon (www.facebook.hu/pestmegyeimustra), ahol egy felhívást tett közzé „Szelfizz műemlékkel!” címmel. Ennek lényege, hogy a műemlékeket meglátogató turisták, családok lefotózhatják magukat a helyszínen, és ezeket a fotókat a rajta levő műemlék és a szereplő személyek nevével együtt feltölthetik a pestmegyeimustra.hu facebook oldalára. A verseny szervezői a fotókat feltöltők között havonta nyereményeket sorsolnak ki.

Az egyes műemlékeket bemutató oldalakat mobiltelefonra is optimalizálták. A műemlékek falán vagy közvetlen környezetében elhelyezett táblákról QR-kód leolvasó segítségével a látogatók egy pillantás alatt információkhoz és kis történeti áttekintéshez juthatnak.

Látványos, érdekes épületekben pedig nincs hiány, a listára került Vörösmarty kunyhójától kezdve a Váci főtéren át a lórévi szerbek temploma vagy a turai kastély is. Érdemes tehát bakancsot húzni, és bebarangolni Pest megye nevezetességeit!

 

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
sze 06

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
sze 06

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.