2015. június 30., 13:42
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az Egészséges Városért Közalapítvány,  együttműködésben a Szentendre Város Egészségügyi Intézményeivel június 25.  workshopot  szervezett a Polgármesteri Hivatal  dolgozóinak  részvételével a munkahelyi egészségről.  A programot a  Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet, mint  Népegészségügyi Hálózati  Központ  szakmai ajánlásával  a  Városháza Dísztermében  tartottuk, melyen előadást tartott az egészségmegőrzésről,  munkahelyi egészségtervről Kuntár Ágnes, egészségfejlesztési szakértő.

A munkahelyi egészségfejlesztés célja az egészségi állapot romlásának megelőzésén kívül olyan szemléletformálás, amely az egészségesebb életvitel, a szabadidő hasznosabb eltöltésének lehetőségére helyezi a hangsúlyt.  Munkahelyi egészség politikák részei  pl. a  helyben kialakított egészségbarát-munkahely politika, alkohol- és drogmentes munkahely, az élelmiszerbiztonság magas szintje a munkahelyi étkezdében, az egészséges táplálkozás irányelveinek megfelelő választék a munkahelyi étkezdében, egészségügyi és munkabiztonsági bizottság, család barát munkahely , oktatás és képzés az egészség és munkabiztonság témakörében,  kialakított indikátorrendszer a fejlődés monitorozására, emberi erőforrás-menedzsment politika.

Európai kitekintésként tudnunk kell azt is, hogy  Június 23-án hozták nyilvánosságra  az Európai Parlamentben az új és jövőbeni kockázatokat vizsgáló  európai vállalati felmérésnek  (ESENER-2) a legfontosabb megállapításait.  A felmérés  érintett  közel 50 000 munkahelyet 36 országban, köztük mind a 28 EU-országban. Megállapításuk szerint  a pszichoszociális és izomrendszeri kockázati tényezők a legelterjedtebbek  Európa munkahelyein. Az Európai Munkahelyi Biztonsági  és Egészségvédelmi  Ügynökség (EU-OSHA) kutatásokkal, fejlesztésekkel, és megbízható  pártatlan biztonsági és egészségügyi információkkal    járul hozzá , hogy Európa biztonságosabb, egészségesebb és termelékenyebb munkahely legyen.  Ennek érdekében   páneurópai figyelemfelkeltő kampányokat szerveznek, úgymint a  2014-15 Egészséges munkahelyek kampány, mely megtanít  kezelni a stresszt.

Egészséges Munkahelyek – stressz kezelése kampány  indult , mert  a munkahelyi stressz és a pszichoszociális kockázatok valójában egy európai szintű probléma. Gyakori probléma kapcsolódik ehhez, hogy a  munka idő és a  magánélet között egyre jobban elmosódik a határ,  mivel a modern technológia, mint az okostelefonok és a nyomás a teljesítményre, készenlétre  állandósul. Ezek a tendenciák  eredményezték a magasabb stressz-szintet  a  munkavállalók részére, így  mind gyakrabban negatív hatással van a dolgozók egészségére .

Kihirdették a múlt héten Brüsszelben, az EU-OSHA „Benchmarking és a bevált gyakorlatok OSH „, Egészséges munkahelyek kampány – kezelni a stresszt,  2014-15 esemény és kampány hivatalos partnerei ünnepségen a  győztest, aki Siemens cég lett,  elsők között felismerve a holisztikus megközelítést,  hogyan csökkentheti a pszichoszociális kockázatokat. A globális „Life in Balance” módszer alapja az öt területen azonosított elengedhetetlen a sikeres pszichoszociális kockázat és erőforrás-gazdálkodás: a tudatosság, a vezetés bevonása, a kommunikáció, a képzés és az Employee Assistance Program (EAP). (A munkavállaló támogatási programok (EAP) egy munkavállalói juttatási programok,   célja, hogy segítse a munkavállalóknak kezelni a személyes problémákat, amelyek hátrányosan befolyásolhatják a munkahelyi teljesítményt, az egészséget , és a jól-létet . EAPs általában rövid távú tanácsadás a  szolgáltatóknál az alkalmazottak és  családtagjaik részére. ) Ezek a szinergiában meglévő tevékenységek,  és ez a kezdeményezés elérte  a   megnövekedett  elkötelezettséget a vezetés és az alkalmazottak körében   egy egészségesebb életmód,  iránt, ami  a munkavégzésre, magánéletre, családi életre egyaránt pozitív hatást  mutat.

Ezen útmutatások alapján gondoljuk  városunkban folyamatosan szinten tartani   munkahelyi egészség kérdését is , hiszen a különböző lakossági  egészségmegőrző, sport , kulturális programok egyaránt az életmód váltás, annak tartóssá tétele, szemlélet változás irányába tudnak pozitív változást elérni.

Kapcsolódott ez a rendezvény  a nemrégen elnyert  Családbarát Önkormányzat címhez, hiszen  a családbarát közintézményekben is  több munkaadó ismeri fel, hogy akkor lehetnek igazán sikeresek, ha erősítik a cégen belüli családbarát szemléletet, ha támogatják munkatársaikat abban, hogy “bátran vállalják családi hátterüket”. Ahogy Európa több országában, Magyarországon is egyre inkább elterjed a gyermeknevelés melletti munkavállalás, és úgy látszik,  a nők szívesebben és bátrabban vállalnak gyereket akkor, ha látják, hogy összeegyeztethető lesz a családi életük a munkájukkal.  És miután az egészségfejlesztés, munkahelyi egészség nem önmagában értendő, szorosan kapcsolódik a dolgozók általános elégedettségével.

Kapcsolódóan  a Családbarát Önkormányzat szemlélethez Verseghi-Nagy Miklós polgármester Úr gondolatait  tartom fontosnak és előremutatónak, ezért pontosan idézem:

 „Mindenekelőtt a szemléletünkön kell változtatni, és fel kell ismernünk, hogy munkavállalóink elégedettségének növelése olyan befektetés az önkormányzat jövőjébe, amely jobban teljesítő, elkötelezett, munkahelyüket és munkájukat szerető dolgozókat eredményez. S mindez végső soron az egész város közössége számára jár előnyökkel, ami a gördülékeny, ügyfélbarát kiszolgálásban és a hozzánk forduló polgárok mindennapi problémáira való nagyobb odafigyelésben ölthet testet.”

 „Ezért is tartom fontosnak, hogy az önkormányzatok, mint a települések legnagyobb munkaadói jó példával járjanak elöl és lehetőségeikhez mérten segítsék a családbarát megoldások meghonosítását a munkahelyeken.”

Ugyanezen rendezvényen Kovács László rendőrkapitány tartott előadást  a nyitott rendőrségről,  az együttműködésről  Rendőrség-  EVA – Önkormányzat  között. Kapitány Úr a polgárság , városlakók biztonságáról, az egymásért figyelő  szülő, pedagógus, diákok együttműködéséről szólt.  Újszerű kezdeményezésként kísérleti programot szeretnénk indítani „Üdítősarok”,  avagy négyszemközt a rend őrével , Police   Cafe címmel, illetve  a „ Csevegősarok” –  pszichológus tanácsai  témákban. Rendőrségi szakértő  előadása a nyári időszakban buli, nyaralás  során  fokozott veszélyekről,  hogyan ismerik fel  a  fiatalok,  szülők,   hova forduljunk,hogyan kezeljük ? Szóróanyagot készítettek a veszélyekről, drogokról, alkoholról, bűnfelismerésről, melyek a városi , rendőrségi honlapon  is megtalálhatók.

Szeptemberben a következő rendezvényt a mozgás jegyében tartjuk, melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt. A nyári időszakban is hasznos jó pihenést, testi és lelki feltöltődést kívánok és  közben figyeljünk egymásra, hiszen jogainkkal is csak  mások jogainak megsértése nélkül élhetünk.

Gerőcs Katalin

Egészséges Városért Közalapítvány