2016. január 21., 14:24

„A lehetetlent azonnal teljesítjük, a csodákra egy kicsit várni kell. Nos, ez a P’Art Moziban éppen fordítva van, hiszen a csoda itt valósul meg nap mint nap, a mögöttem levő  filmvásznon” – ezzel a mottóval köszöntötte Klötz Ildikó, a P’Art Mozi vezetője a jubileumi év záróeseményén, január 16-án az egybegyűlt közönséget. A csoda pedig itt van, hiszen a szkeptikus legyintésekre rácáfolva nemcsak létezik, de immár egy évtizede vidáman virágzik ez a kisvárosi mozgóképszínház. Szeretjük a mozit. Pedig van otthon tévé. Van laptop és internet, DVD-lejátszó és megannyi kütyü. Vagy ezek közül valamelyik. Mi mégis szeretjük a filmeket az ismerősökkel, barátokkal együtt nézni, beszélgetni az alkotókkal a filmklubban, megnézni a kiállításokat, együtt mondani a legszebb magyar verseket, hallgatni a várostörténeti, az irodalmi, a művészeti előadásokat, a koncerteket. Mert ez a hely „több mint mozi” – az alapítók eredeti elképzelését már túl is szárnyalta, igazi „multikulti”-sziget városunkban.

Visszapillantó – az ünnepi év

A 10 éves P’Art Mozi tavaly egész éves programsorozattal ünnepelte a jubileumi évfordulót. Aknay János Kossuth-díjas festőművész kiállításával kezdődött a születésnapi programsor, melyet Deim Pál Kossuth-díjas képzőművész kiállítása váltott fel, s az év során láthattunk megannyi plakát- és képzőművészeti kiállítást és Paraszkay György Teátrum-fotósorozatából idén is egy csokorra valót. Tavasszal Kertész József ünnepi vers-esteket szervezett, ahol József Attila egy-egy versét mondták el a vállalkozó kedvű, versszerető szentendreiek, Kukorelly Endre pedig neves írókkal, költőkkel beszélgetett egy csésze tea mellett a Szépírók Társaságával közös rendezvénysorozatban. A Szentendrei Tavaszi Fesztivál idején Fábry Sándor lépett fel önálló esttel a PMK színháztermében, a mozi javára. Nagy sikerrel ment a Műgyűjtők és mecénások című beszélgetéssorozat Török Katalinnal, a Lélekmozi és Lámpás film-klubok, az Egy P’ARTon az alkotókkal-sorozat, a tematikus vetítések hete Oscar-díjas filmekkel, sztárrendezőkkel vagy egy-egy téma köré csoportosítva. Tavaly indult útjára a Filmpiknik-sorozat, s a nagy sikerre való tekintettel idén is folytatódik. Nyáron ismét örömmel látogatták a nézők a V8 tetőteraszán a szabadtéri vetítéseket, s bár a tervek között volt, most még várat magára, hogy újra megnyíljon Szentendrén az autósmozi. (Reméljük, idén már lesz!) Ficzere Kyrúval, a mozi arculattervezőjével „vízparti akvarellparty”-n buliztak a Duna-parton kicsik és nagyok, s a nyár derekán megnyílt a mozi szabadtéri molinó-kiállítása a város frekventált pontjain. Neves helyi művészek: Deim Pál, Regős István és Anna, Ficzere Kyrú, Aknay János, Jávor Piroska, efZámbó István és Paraszkay György mozi-molinói hirdették a belvárosi homlokzatokon a mozi ünnepi évét.

IMG_6431_1 IMG_6432_1 IMG_6433_1

Kisvárosi ünnep

Jacques Tati Kisvárosi ünnep című, örökbecsű klasszikusát vetítették a mozi 10 éves ünnepi programsorozatát záró ünnepség végén. A 1948-as film főhősének csetlő-botló, nyakigláb figurája, s a többi, jellegzetes karakter, a nagykanállal mért burleszkelemek rekeszizom-edző „megpróbáltatást” jelentettek a nézők számára. Közel hetven év alatt sem évült el az a bájos humor, amellyel a rendező megrajzolta a francia kisváros ünnepi pillanatait.

A mi mozink ünnepét is szeretetteljes, baráti, családias légkör ölelte körbe, hiszen a jelenlévők mind civilként, a mozi szeretetéért voltak jelen az eseményen. Erre emlékeztetett köszöntőjében Verseghi-Nagy Miklós polgármester és Gyürk Dorottya alpolgármester, a mozi egyik alapítója is, aki még hozzátette: a legfontosabbnak a mozi érték- és közösségteremtő erejét tartja mindenekelőtt.

A költészet is jelen volt a mozi születésnapi ünnepén: Kertész József a gyönyörű Nagy László-verssel köszöntötte mozinkat: „Adjon az Isten”, majd Paraszkay György lepte meg az ünneplőket egy 30 perces filmösszeállítással. A mozi plakátjaiból nyílt tárlat megnyitása után a ZOOM Mozgókép- és Médiaműhely Alapítvány alapítói, Szondy Andrea és Schramkó Péter tartott mozitörténeti előadást az ünnep keretében.

IMG_6477_1 IMG_6480_1
IMG_6488_1 IMG_6450_1

Visszapillantó – a szentendrei mozi „röpke” 100 éve

Szentendrén, alig nyolc évvel azután, hogy a Lumiére fivérek találmánya nyomán elindultak az első vetítések, már látható volt az újdonság a Duna-parton. A Görög és a Bercsényi utca között álló kétszintes épületben, a Topolánszky-házban nyílt meg 1912-ben (más források szerint 1913-ban) az Apolló Mozgó névre keresztelt filmszínház, 333 férőhellyel. A 60-as évektől több népszerű kertmozi is üzemelt a városban. Az államosítás után az Apolló mozi Felszabadulás Filmszínház néven egészen a rendszerváltozásig működött, majd magánkézbe került és megszűnt. Hiánypótlásként Kurdics Vali válogatásában nézhettek péntekenként filmeket a mozirajongók a PMK nagytermében, illetve a Bogdányi út végén, a Teátrum parkolóban működött autósmozi, és több filmklub is szerveződött a városban, de önálló mozija nem volt Szentendrének.

2003-ban lelkes szentendrei filmbarátokkal megalakult a ZOOM Mozgókép- és Médiaműhely Alapítvány, melynek szakmai koncepciójával Szentendre Önkormányzata elnyerte az országos art-mozi fejlesztési pályázat támogatását. A többlépcsős beruházás állami támogatással, a hozzáadott önkormányzati önrésszel, önzetlen civilek, helyi vállalkozók segítségével valósult meg a „P’Art Házban”, s elindulhattak a vetítések. 2006 januárjára elkészült a büfé, a kisterem is. B. Szabó Veronika építész és Ficzere Kyru képzőművész elképzelései alapján vidám színekbe öltöztek a mozi terei. A ZOOM alapítvány üzemeltette 2009-ig a mozit, előbb Szondy Andrea, majd Sergő András vezetésével, s ezután a feladatot a Szentendrei Kulturális Központ vette át, a mozi vezetője Klötz Ildikó, mozigépésze és grafikusa Paraszkay György lett.

2013-tól egy eredményes pályázatnak köszönhetően, 20 millió forintos beruházással megvalósult a digitális átállás is a moziban. A fejlődés azóta sem állt meg…

IMG_6492_1 IMG_6494_1

Fejlesztések a moziban

A város tavaly év végén nyert uniós pályázatot a középületek korszerűsítésére, s ennek keretében a P’Art Mozi homlokzata is megújult. Ebben az évben a mozi honlapja is korszerűbbé vált, s újításként az online jegyfoglalási rendszer is emeli komfortérzetünket. A közelmúlt harmadik sikertörténete a mozi életében, hogy a magyarországi art mozik digitális fejlesztésére kiírt pályázaton a mi P’Art Mozink is nyert: egymillió forint vissza nem térítendő keretet kapott a megújuláshoz. Ezen kívül 900 ezer forintot nyert a mozi egy infrastrukturális pályázaton, s még két szakmai pályázat eredményét várják, ahonnan jelentős összeget remélnek, s amelyet minden évben el szoktak nyerni.

 

Az én mozim

Az ünnepi események folytatódtak január 18-án a P’Art Moziban. Elsőként Nemesházi Beatrix Heltai Jenő ideillő, Dal a moziról kupléját mondta el: „S mert a Berta, s mert a Berta nagy liba / Hát elment a mozi-mozi-mozi-moziba.” A Kálmán Imre dallamával elhíresült dalocska refrénje nyomán ment át a köztudatba a „mozgófényképszínház” kifejezés rövidített alakja, a „mozi”.

mozi
Az Apolló Mozgó, majd Felszabadulás Filmszínház a Duna-korzón

Az esten Benkovits György képzőművész, „szentendrész” mesélt az egykori Szentendréről „Az én mozim” címmel. A házigazda saját sütésű dalmát fánkkal és német pereccel kínálta a megjelenteket, mellékelve szóban a recepteket is. A vetített képekkel és mozgóképekkel dúsított, érdekes előadásban számtalan anekdota elhangzott az est során nemcsak a mozi történetéről, a kertmozikról, a szentendrei mozi meghonosítójáról, Baumgartner Györgyről, a mozi zongoristájáról, de a régi kisvárosi eseményekről, a kereskedőkről, a korabeli képviselőkről, Szentendre festőiről, a város emblematikus alakjairól is. Egy hosszabb, pikáns kitérőből kiderült, hogyan függ össze a mozi, a Pap-sziget a „sóhajok hídjával” és a „Duna-parti fogantatás” fogalma. Még a város egykori műintézményét is megismerhette a közönség, ahol maguk főzte rózsaszappantól illatoztak hajdan az örömlányok. De láthattunk részleteket az Állami áruház filmből és Csapajevről is, mely utóbbit az ötvenes évek Szentendréjén az előadó minimum 38 alkalommal tekinthetett meg felszabadultan a Felszabadulás Filmszínházban. Benkovits György a városban a 60-as, 70-es években fellépett beatzenekarokról mutatott be többek között egy nosztalgia-összeállítást, a hozzákapcsolódó történetekkel fűszerezve, s egy-egy képkockával illusztrálva számtalan itt forgatott filmet is összegyűjtött és bemutatott a közönségnek.

 

Végül, de nem utolsósorban…

…álljon itt a mozi „stáblistája”, mindazok, akik az utóbbi években a P’Art Mozi vendégei voltak:

Hanshi Adámy István
karate mester 8. dan

Agy Művészeti Iskola diákjai

Aknay János
festőművész

Almási Tamás
filmrendező

Andor Károly György
ferences szerzetes, OFM tanár

Balázs László Gábor
előadóművész

Balogh György
filmrendező

Balogh Mátyás
mongol kutató

Dr. Bay Miklós
műgyűjtő

Baricz Katalin
fotográfus

Bábakalács Bábszínház

Bábrándozók társulat

Bartinai Gábor
zongoraművész

Bácsi Róbert László
fotográfus

Bánffyné Sátori Tilda

Blanckenstein György atya

Benkovits György
képzőművész, „szentendrész”

Berényi Marianna
újságíró

Bélai György
az Artchívum alapítója, gyűjtő

Bodzsár Márk
filmrendező

Bokor Jutta
operaénekes

Borbély Mihály
zeneművész

Boros Luca
színházi szaknevelő

Böjte Csaba atya
ferences szerzetes

Dr. Buzinkay Géza
történész

Bujdosó Orsolya
borász, sommelier

Charter House Jazzband (GB)

Czigány György
író, költő, újságíró

Cserhalmi Sára
filmrendező

Dr. Cseri Miklós
a Skanzen főigazgatója

Csillag Péter
gyűjtő, Molnár C. Pál unokája

Csoóri Sándor
író

Csöpike (Fábián Jánosné)

Dabi D. István
médiaművész

Dani Zsolt
baptista lelkész

Deák Bárdos Ágnes
énekes

Deák Judit
pszichológus

Deák Krisztina
filmrendező

Deim Balázs
fotográfus

Deim Pál
képzőművész

Deim Péter
fotográfus

Deli Gabriella
képzőművész, tanár

Dér András
rendező

Dér Denissa
színművész

Détár Krisztina
producer

Dr. Dobos Anna
gyermekorvos

Dr. Doszpod József
orvos, egyetemi tanár, műgyűjtő

Dezséry Dorottya
fotós

Doszkocs Zsuzsa
festőművész

Dömény Krisztián
zenész, zenetanár

Dunai Tamás
színművész

Dúl Antal
teológus

English Center

Eperjes Károly
színművész

Erdész László
galériatulajdonos

Erdélyi Lili Ada
előadóművész

Eredics Áron
népzenész

Eredics Gábor
népzenész

Eredics Salamon
népzenész

Eszme bábszínház

Éles Bulcsú
képzőművész

Fabók Mancsi bábszínháza

Farkas Ádám
szobrászművész

Fábry Sándor
író, dramaturg, humorista

Fekete Anett és a társulata
bábművészek

Fekete Ibolya
filmrendező

Ferdinándy György
 író

Finta József
építész

Forgács Csoport

Fónagy János
országgyűlési képviselő, államtitkár

Free Jazz Orchestra

Für Anikó
színművész

Gazdag Ágnes
képzőművész

Gergo Zsolt
gitáros

Gerlóczy Márton
író

Geyer Attila
hegymászó

Golda János
építész

Gömör Béla
reumatológus professzor, műgyűjtő, író

Görgey Gábor
író

Grandpierre Attila
csillagász

Gulyás Ákos
operatőr

Gulyás József
országgyűlési képviselő

György László
zenész

Gyulai Franciska
a Pajzs Goebel Jenő hagyaték gondozója

Gyürk Dorottya
kulturális alpolgármester

Haas János
galériatulajdonos, gyűjtő

Dr. Halász Adrien
gyermek-tüdőgyógyász, allergológus

Alexander Horsch
zenész

Halmos Béla
népzenész

Havasi Balázs
zongoraművész, Havasi Symphonic

Halmy György
filmrendező

Hepp Trupp

Horváth Judit
pszichológus

Horváth Lili
filmrendező

Hörcher Gábor
filmrendező

Hulej Emese
újságíró, író

Hűvösvölgyi Ildikó
színművész

Illyés Lénárd
színművész

Ince Ildikó
színművész

Isépy Zsuzsanna
fuvolaművész

Jambóza Bábcirkusz

Jankovics Marcell
filmrendező

Jámborné Benkei Ildikó
újságíró

Jávor Piroska
festőművész

Jeges András
vasrestaurátor

Jókai Anna
író

Juhász Károly
színművész

Kalahári Nomád Jazz Band

Kárpáti Tamás
újságíró, műgyűjtő

Kemény Zoltán
tipográfus, grafikusművész

Keresztury Tibor
író

Kerényi Imre
rendező

Kertész József
erdész, pilisi atyafi

Kóka Rozália
énekes, mesemondó

Kolti Helga
színművész

Kondor Katalin
újságíró, médiaszemélyiség

Dr. Kósa Éva
pszichológus, egyetemi tanár

Kósa Klára
keramikus

Kósz Zoltán
olimpiai bajnok vízilabdázó

Kornis Mihály
író

Kovács Ferenc
fotográfus

Kovács Miklós
pszichológus

Kovács Vilmos
grafikusművész

Kováts Kristóf
az Aba Novák Galéria vezetője

Kövesdi Miklós Gábor
humorista

Kövi Szabolcs
zenész

Krecz Ágnes
ayurvédikus gyógyász

Krizbai Gergő
grafikusművész

Kubik Anna
színművész

Kudlik Júlia
médiaszemélyiség

Kukorelly Endre
író

Kulcsár Edina
festőművész

Dr. Kulin Ferenc
irodalomtörténész

Kyru
illusztrátor, képzőművész

Laár András
zenész, buddhista pap

Lackfi János
költő, író

Lajkó Bence
színész

Lázár Enikő
zenepedagógus

Lator László
költő, műfordító

Lemhényi Réka
vágó

Lévai Anikó
jogász, egyetemi tanár

Lőrincz Gabriella
szerkesztő, riporter

feLugossy László
képzőművész, zenész, filmrendező

Lux Elvíra
szexológus, pszichológus

Magamura Alkotóműhely

Dr. Majoros Valéria
a Kóka Ferenc Művészeti Alapítvány elnöke

Makk Károly
filmrendező

Marcato Ensemble

Martos Katalin
Szánthó Imre özvegye

Matuz Gergely
fuvolaművész

Matykó Károly
művészeti író

Mácsai Pál
színművész, rendező

Márkus Színház

Mesebolt bábszínház

Méhes Csaba
pantomim művész

Milos József
fotóművész

Mireisz László
filozófus

Molnár Edit
fotóművész, újságíró

Móga Piroska
színművész

Mohai Gábor
előadóművész

Mohás Lívia
pszichológus

  1. Müller Magda
    fotóművész

Dr. Nagymarosy András
 népzenész

Nagy Zoltán
turkológus

Neichl Róbert
zeneművész

Nemesházi Beatrix
újságíró

Négyessy Katalin
gordonkaművész

Németh Gábor
író

Orgoványi Anikó
költő, képzőművész

Okrutay Miklós
építész

Pacskovszky József
filmrendező

Pap Gábor
 művészettörténész

Paraszkay György
grafikusművész, fotográfus

Paulinyi Tamás
parakutató, szakíró

P’Art Jam Session alkalmi társulás
 (Kobza Vajk, Bartha Krisztián, Zarubay Bencze, Karácsony János,
Kovács Benedek, Mákó Kató, Aleksz,
Endrei Dávid, Regős Márton, Vincze Géza,
Petrovity Sándor, Halper László,
Eichinger Tibor, Tzortzoglu Jorgos, Lang András,
Horányi Sándor, Szappanos György, Mákó Miki)

Pálfi György
filmrendező

Párkány László
író

Petrás Mária
keramikus, népdalénekes

Petrovics Emil
zeneszerző

Pikli László
műgyűjtő

Pistyur Gabriella
selyemfestő

Pistyur Imre
szobrászművész, természetgyógyász

Pirk Ambrus
kertépítőművész

Pusztai Ferenc
filmproducer

Rappai Zuzsa
újságíró, szerkesztő

Rácz Géza
filozófus

Regős Anna
textilművész

Regős Benedek
fotóművész

Regős István
festőművész

Regős Márton
egyetemi hallgató

Reich Dániel
operatőr

Reisz Gábor
filmrendező

Rohonyi Gábor
filmrendező

Rofusz Ferenc
animációs filmrendező

Rofusz Kinga
animációs filmrendező

Rozsos István
operaénekes

Rozsnyai Krisztina
 nemzetközi felsőoktatási minőségbiztosítási szakember

Ruzsa Zoltán
bridzsversenyző

Sas Tamás
filmrendező

Sáfrány József
filmrendező

Sári László
Kelet-filozófus, író

Schäffer Erzsébet
 író, újságíró

Schramkó Péter
magántanár, mozialapító

Sebő Ferenc
 népzenész

Semes Bogya Eszter
fafaragó, dalénekes

Sergő András
filmkritikus

Sipos József
rendező

Sólyom András
filmrendező

Soma
énekes, gésamama

Sós Ágnes
filmrendező

Söndörgő Együttes

Sugár Ágnes
filmrendező, szerkesztő-riporter

  1. Sütő Csaba
    szájsebész főorvos, műgyűjtő

Szabó István
filmrendező

Szabó T. Anna
 író

  1. Szabó Veronika
    építész

Szamos László
cukrászmester

Szalai András
építész

Szemadám György
képzőművész, író

Szepes Gizi
Dalmát kávézó

Székely Orsolya
filmrendező

Szél Károly
festőművész

Szép Bence
humorista

Prof. Dr. Szigetvári Iván
egyetemi tanár, szülész-nőgyógyász,

Szilvay Ingrid
zongoraművész

Szolnoki Jelen Kortárs Galéria

Szomjas György
rendező

Szondy Andrea
a P’Art Mozi első vezetője, alapító

Szörényi Levente
zenész, zeneszerző

Szőcs Géza
költő

Szűk Norbert
festőművész

Szvorák Katalin
énekes

Takács Gábor
méhész

Templomdombi Iskola Vizuális Műhelye

Tanner Gábor
filmesztéta

Tarr Bence László
kultúrantropológus, filozófus

Tarr Mária
súgó

Dr. Thiel Katalin
főiskolai tanár

Tímár Sára
énekes

Tintaló Társulás

Tiszta Korom zenekar

Titanic Képzőművészeti Csoport

Tolvaly Ferenc
filmrendező

Tóth Krisztina
író

Tóth János
történész

Dr. P. Tóth Béla
református lelkész

Dr. Tóth Tibor
informatikus

Tóth Zsolt Marcell
dokumentumfilm-rendező

Török Katalin
művészeti író, helytörténész

Török Zoltán
filmrendező

Trambulin Színház

TWMI AMATEÁTRUM Társulata

Vadász György
építész

Vámos Miklós
író

Várady Szabolcs
költő, irodalomtörténész

Végső Ildikó
előadóművész

Veress Ágnes
szerkesztő-riporter

Vers Dóra
jazz énekesnő

Véber Zita
gazdasági szakember

Vancsó Zoltán
filmrendező

Vujicsics Együttes

Wahorn András
képzőművész, zenész

Weiner Sennyei Tibor
költő

Wittner Mária
országgyűlési képviselő

Yes, Yes Matzza Zenekar

Zaszlavik Jenő
festő-grafikusművész

efZámbó István
 képzőművész

efZámbó Happy Dead Band

Ziráno Színház

Zolnay-Laczkó Katalin

Popper Péter pszichológus özvegye

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
csü 18

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
csü 18

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
csü 18

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
csü 18
csü 18

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
csü 18
csü 18
csü 18

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
csü 18
pén 19

Szerb búcsú

augusztus 19.. 10:00 - 22:00
pén 19

Pörkölt Projekt koncert

augusztus 19.. 20:00 - 21:00
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26
pén 26
vas 28