2013. május 14., 16:50
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kiállítás a Szentendrei Képtárban: május 10. – július 10.

Hagyományőrzés és annak újra élesztése, hagyománykeresés és hagyományalkotás. A Szentendrei Képtárban nyíló kiállítás a Ferenczy Múzeumban egy évtizede folyó kutatómunka alapján mutatja be ezeket a folyamatokat. A 21. század elején arra keresi a választ, hogy a Pest megyében élő németek, szerbek, szlovákok hogyan viszonyulnak hagyományaikhoz, és miként közvetítik azt lakóhelyük és a többségi nemzet felé; kultúrájuk mely elemeit emelik ki identitásuk erősítéséhez; hogyan újítják fel a viseleteket, tanítják vissza a szokásokat. Milyen „hagyományteremtő” rendezvények születnek napjainkban? Melyik marad nemzetiségi keretek között, s melyikből lesz a település, a térség jeles napja?
A viselet az identitás vállalásának legjellegzetesebb formája. A kiállítás első egysége a viselet felélesztésére irányuló törekvéseket összegzi. Bemutatja a még élő, a felújított ünnepi és színpadi öltözeteket és a babákra varrt rekonstrukciókat.
Az egyházi év, a katolikus és ortodox vallási hagyományok többsége folytonos; ezek mellett követhető egy-egy ünnep kiterjesztése a közterekre, mint a karácsony. Vagy látványos terjedése, mint az úrnapi virágszőnyeg. Fénykép-sorozatok, filmfelvételek segítségével bemutatjuk az új tartalommal megtöltött szokásokat, a farsangot, a májusfa-állítást, a szüretet, valamint a közösségi eseménnyé formálódó „hagyományos lakodalmat” és gasztronómiai rendezvényeket. Legújabb jelenségként kerültek a kiállításba a németek kibocsátó hazájába visszanyúló jelképek és események is.
A térségünkben együtt élők érdeklődésére számítva aktuális eseménynaptár rendszerezi a „hagyományos” rendezvényeket. A kiállítás kurátora Sz. Tóth Judit néprajzkutató.

 

Ajándék, amivel kétszer ad

Tisztelt Leendő Mecénásaink!

Támogatásukat kérjük a szentendrei Múzeumok és Galériák Éjszakája rendezvényéhez, a Ferenczy Múzeum által megálmodott „Etűdök Múzeumokra és Galériákra” program megvalósításához.
Ebben az évben június 22-én a Ferenczy Múzeum immár harmadik alkalommal csatlakozik az országos Múzeumok és Galériák Éjszakája Programhoz, mely keretében nem csak a múzeumainkat tartjuk nyitva az éjszakába nyúlóan, hanem izgalmas, sokszínű, színvonalas kulturális programot is kínálunk a hozzánk látogató vendégeknek, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.
A rendezvény előtt négy nappal, június 18-án megnyitja kapuit a felújított Pajor-kúriában az új Ferenczy Múzeum, és három frissen rendezett kiállítással, valamint további újdonságokkal várja látogatóit a Szentendrei Képtár és a MűvészetMalom.
Azért, hogy a látogatók minél szélesebb körét tudjuk megszólítani, elhatároztuk, hogy meghívjuk kiállításainkba a Vujicsics Tihamér Zeneiskola növendékeit és tanárait, akik rövid, a kiállítások tematikájához és hangulatához illő koncertekkel szórakoztatják látogatóinkat. A muzsika majd minden kiállítóhelyünkön felcsendül majd, fél órás eltolódásokkal más és más helyen, hogy az érdeklődők több kiállítást is végigjárhassanak zenei kísérettel.
A nagyszabású eseményhez számos szentendrei kávézó, étterem, galéria és szálloda is jelezte már csatlakozási szándékát, különböző kiegészítő programokkal. Kulturális programajánlónkat a minél szélesebb kör elérése érdekében több, nagy példányszámban megjelenő budapesti és helyi médiumokban jelentetjük meg.
Kérjük, ha lehetőségük van rá, segítsenek számunkra abban, hogy valóban olyan, Szentendre kulturális értékeihez méltó színvonalas rendezvényt hozhassunk létre, amely az itt élők és az ideérkező vendégek számára is megmutatja városunk kiemelkedő művészeti értékeit. Önzetlen támogatásukkal Önök most nem csak a Ferenczy Múzeum „Etűdök Múzeumokra és Galériákra” rendezvényét támogathatják, hanem a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola diákjait, zene- és művészetkedvelő közönségét is.

Tisztelettel:
Dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton,
Szentendre város kulturális és turisztikai vezetője

Kapcsolatfelvételi lehetőségek:
Csillag Edina (Ferenczy Múzeum),
+36 30/694-3858, edina.csillag@femuz.hu
Hidegkuti Dorottya (Szentendre és
Térsége TDM Nonprofit Kft.), +36 20/945-1663, tdmszentendre@gmail.com