2013. május 2., 19:05
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Fiatal magyar cukrászok a népszerű torkos csütörtök mintájára javasolták a Cukrász Ipartestület vezetőségének „A magyar kézműves fagylalt napja” bevezetését. A kezdeményezés nem titkolt célja, hogy a kézműves fagylaltot népszerűsítse, s egyúttal karitatív tevékenységre is serkentse a hazai fagylaltműveseket. A rendezvényhez csatlakozó fagylaltozók és cukrászdák ezen a napon kedvezményesen árulják a fagylaltot. ,,A fagylaltosok a hátrányos helyzetű gyermekekért” mottónak megfelelően, a felhívásban résztvevő fagyizók, cukrászdák a környezetükben választhatnak egy közintézményt, kórházat, csoportot, közösséget, és egy pár gombóc fagyival megajándékozhatják azokat, akiknek nehezebben elérhető ez a népszerű, hűs édesség.
Az első országos fagylaltnap idén, május 8-án, szerdán lesz, melyhez csatlakozott a szentendrei Római Fagylaltozó is (Római sánc köz 2.), ahol olasz alapanyagokból, olasz recept alapján készül a helyben főzött kézműves fagylalt. Az akció keretében ezen a napon egy gombóc fagylalt ára csak 100 Ft lesz! A fagyirajongók egyszerre legalább 15 féle fagylaltból válogathatnak, köztük megkóstolhatják a fahéjas szilvát is. Ezt a fagylaltot 2012-ben a Magyar Turizmus Zrt. tesztelői beválasztották a 10 legjobb közé Budapest és környéke, valamint a Dunakanyar régióban.
A Római Fagylaltozó a felhívás keretében a szentendrei Szent András óvodát támogatja, ezen a napon kiszállítanak minden gyermek részére 2 gombóc fagylaltot (4 féle ízben). Azért esett választásuk erre az óvodára, mert – ahogy ezt az óvoda vezetőjétől megtudták – az ide járó gyermekek 80%-a nagycsaládokból érkezik.