2020. október 26., 13:59
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Piliscsaba környékén, az erdőben eltévedt anyukát két gyermekével a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat egyik kutató egysége találta meg október 24-én az esti órákban. A Kutató-Mentő Szolgálat közösségért végzett munkáját a képviselő-testület éppen most ismerte el a Szentendre Város Civil Szervezete díjjal, amit október 23. városi ünnepségen vehettek át.

Október 24-én, a kora esti órákban riasztották a Kutató-Mentő Szolgálatot, hogy egy anyuka két kisgyermekével eltévedt a Piliscsaba környéki erdőben. A kutatást a rendőrség irányította, melyben mintegy 30-35-en vettek részt, a Kutató-Mentő Szolgálat 12 fős csapattal volt a helyszínen. A keresésben közreműködött a területet jól ismerő erdész, a Nagykovácsi Önkéntes Tűzoltó, Polgárőr Mentési és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Pilisszentiváni Polgárőrség is.

– Szerencsére az eltévedt túrázók felkészültek voltak, így volt náluk feltöltött mobiltelefon, tudtak koordinátát küldeni, volt lámpájuk. Ameddig csak bírta a mobil folyamatosan kapcsolatban voltak a családjukkal, és így hozzánk is elegendő információt jutott el ahhoz, hogy be tudjuk határolni a keresési területet – számolt be Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat elnöke.

Az egyik kereső csapat Nagykovácsi felől indult útnak, a Kutató-Mentő Szolgálat pedig Piliscsabánál alakított ki irányító pontot, innét indultak terepjáróval és quaddal a keresésre.

– A keresés megkezdése után kb. egy órával az egyik kutató egységünk megtalálta az eltévedt túrázókat. Mindenki épségben volt, a gyerekek sem voltak megijedve, az egyikük így kommentálta a történteket: „Legalább lesz mit mesélni a suliban” – folytatta beszámolóját Balázs László. – Ez egy szerencsés eset volt, mert felkészült volt az anyuka, nem vesztette el a lélekjelenlétét, nagyon pontosan, profin kommunikált a hollétükről. Minden túrázót arra kérek, hogy felkészülten induljon útnak, mérje fel hogy milyen távolságot, mennyi idő alatt tud megtenni. Sötétben rendkívül balesetveszélyes egy ismeretlen terepen gyalogolni.

Fotó: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat