2020. április 2., 17:36

Április elsején érkezett meg Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár válasza Fülöp Zsolt polgármester tíz napja elküldött, második, immár sürgető levelére, amelyben a védőeszközök és fertőtlenítőszerek soron kívüli biztosítását kérte. Az államtitkár asszony 03. 31-én kelt levelében biztosította a polgármestert, hogy „haladéktalanul megküldte ismételt levelét az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) Főigazgatójának.” 

Fülöp Zsolt polgármester már két hete jelezte az Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs vezetőjének, Kásler Miklósnak, hogy a járás egészségügyi ellátói nem rendelkeznek alapvető védőeszközökkel és szerekkel. Erre sem válasz, sem semmiféle eszköz nem érkezett. A második, sürgető levélre pedig annyi, hogy továbbították a levelét az illetékesnek.

Két jogszabály is rendelkezik arról, hogy egészségügyi válsághelyzetben az állami szerveknek kell biztosítani az egészségügyi ellátáshoz szükséges védőfelszereléseket, eszközöket. Az alapellátásban dolgozók azonban magukra maradtak a hiánycikké vált védőfelszerelések beszerzésében és olyan alapvető eszközökhöz nem jutottak hozzá, mint a kézfertőtlenítő, arcmaszk, védőszemüveg. Ha ebben nem kapnak segítséget, akkor az egészségügyi alapellátásban dolgozók – súlyosan kockáztatva a saját egészségüket – válhatnak a fertőzés gócpontjaivá.

Szentendrén ezért is vállalta magára a városvezetés a hiánycikké vált védőfelszerelések, fertőtlenítőszerek beszerzését. Így már megérkezett az egy hónapra elegendő fertőtlenítőszer, a mosható textilmaszkok első szállítmánya és rövidesen várhatók az FFP2 maszkok is.

Fülöp Zsolt levélben tájékoztatta az önkormányzati képviselőket, háziorvosokat, házi gyermekorvosokat és a rendelőintézet igazgatóját, hogy milyen lépéseket tett a védőfelszerelések, fertőtlenítőszerek beszerzése érdekében.

Fülöp Zsolt polgármester tájékoztató levele a védőfelszerelésekkel kapcsolatban folytatott levelezéséről  >>