2022. szeptember 16., 20:19

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere javaslatcsomagot állított össze az önkormányzatokat sújtó komoly energetikai problémák megoldására a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) számára. A javaslatokat áttekintve alakította ki a szövetség a szeptember 15-én bejelentett intézkedési tervet, amelyben a kormány, a szakértők, a szolgáltatók és az önkormányzatok együttműködését sürgetik a problémák megoldása érdekében.

Nemzeti Energiacsúcs összehívását és energiaársapkát javasol a kormánynak a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ). Azt kérik, a központi költségvetés vállaljon részt a magas energiaárak terheiből, amelyek a közszolgáltatások biztonságos működését sodorják veszélybe.

A szervezet tanácskozását követő sajtótájékoztatón Gémesi György, a szervezet elnöke elmondta, a közszolgáltatások biztonságos működését veszélyezteti, hogy az önkormányzatok nem kapnak közbeszerzési ajánlatot az energiaszolgáltatóktól. A problémát korábban többször jelezték a polgármesterek és az önkormányzati szövetség is.

Energiaársapka és energiacsúcs

A MÖSZ Nemzeti Energiacsúcs összehívását kezdeményezi, még a téli hideg beállta előtt. Szeretnék, ha ott szakértők, szolgáltatók és önkormányzatok bevonásával vizsgálnák meg a kormánnyal közösen, mit lehet tenni az energiaválság elkerülése érdekében. Másik elképzelésük szerint energiaársapkát kellene bevezetni jövő év április 15-ig annak érdekében, hogy az önkormányzatok működtetni tudják a szociális, egészségügyi és nevelési intézményeiket és sportlétesítményeket. Gémesi György szerint az állam az energiaárnövekedés miatt megnövekedett áfabevételéből fedezhetné az intézkedés költségeit.

Karácsony Gergely főpolgármester – aki egyben a szervezet társelnöke is – arról beszélt, hogy az önkormányzatok nem másra akarják tolni a terheket, hanem a kormánnyal közösen keresnek megoldást arra, miként tudják biztosítani az önkormányzatok a közszolgáltatásokat.

A főpolgármester az energiaársapka jelentőségét abban látja, hogy az ki tudná egyenlíteni a mostanában nagyon volatilis energiaárat, vagyis nem kellene attól tartani, hogy a napról napra változó árak ellehetetlenítik az önkormányzatokat.

Vállaljunk aktív szerepet a spekulatív piac letörésében

Ezen túlmenően arra kérte a kormányt, hogy vállaljon aktív szerepet a közös európai megoldás kidolgozásában. Szavai szerint az Európai Bizottság már kijelölte a spekulatív energiapiac megregulázásának irányát. Kiemelte, bár napi gondjaik vannak az egekbe emelkedett energiaárak miatt, továbbra sem szeretnének lemondani a fejlesztésekről. Különösen azokról a megújuló energia fejlesztésekről, amelyek nagy segítséget nyújthatnának most, ha az önkormányzatok, a vállalatok és a kormány többet ruházott volna ebbe az energiatermelési fajtába. Ezekben a fejlesztésekben is kormányzati segítséget szeretnének.

Eszes Béla, Jánoshida polgármestere, a MÖSZ másik társelnöke arról beszélt, hogy a kisebb települések számára már eddig is gondot jelentett az energiaköltségek kigazdálkodása, most pedig már ott tartanak, hogy Jánoshidán csak az óvodát merik gázzal fűteni, az idősek nappali ellátásában áttértek a fafűtésre, ehhez azonban át kellett költöztetni az ellátást a művelődési központba.

Nagy gondban lesznek a kistelepülések

Komoly problémaként említette, hogy minden korábbinál többen jelentkeztek szociális tűzifáért a legszegényebbek, hogy nem tudják, mekkora mennyiségű tűzifával számolhatnak, illetve hogy azt hányfelé kell majd elosztani.

Kiemelte, a Jánoshidához hasonló kistelepülésen élők közül nagyon sokan élnek százezer forint alatti nyugdíjból, illetve minimálbér körüli összegből. Különösen az ő megsegítésük érdekében tartja nagyon fontosnak az olyan központi intézkedéseket, amelyek a kistelepülések gondjaival foglalkoznak. Arról is beszélt, hogy az alacsony iparűzési adóval gazdálkodó kistelepülések nem tudják kigazdálkodni a mostani hatalmas áremelést.

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere a problémáról, annak lehetséges megoldásairól beszélgetett a Klubrádió pénteki adásában Szücsné Posztovics Ilonával, Tatabánya polgármesterével és Schmidt Jenővel, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnökével, Tab város polgármesterével.

« 2022. szeptember » loading...
h K s c p s v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
pén 30

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
pén 30

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
pén 30

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
pén 30
pén 30
pén 30
pén 30

A mi Petőfink – kiállítás

szeptember 21. - október 21.
pén 30

Európai Sporthét – Szentendre

szeptember 23. - szeptember 30.
pén 30
pén 30

Lakossági fórum Pismányban

szeptember 30.. 18:00
pén 30

The Lubricators & Sin Seekas koncert

szeptember 30.. 20:00