2018. július 20., 13:48

Fucskár Erika gyerekkönyvtáros pályamunkáját, melyben a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban eltöltött hat év munkáját és tapasztalatait összegezte, a Pest Megyei Könyvtárosok Szervezete (Pemeksz) Nagy Ferenc-díjjal jutalmazta. Erikával a könyvtárosi munka kihívásairól, az utóbbi évek megváltozott tendenciáiról beszélgettünk.

Mit lehet tudni a Nagy Ferenc-díjról?

Nagy Ferenc a Budakeszi Könyvtár és Információs Szolgálat igazgatója, és a Pest Megyei Könyvtárosok Szervezetének egykori elnöke volt. Elhivatott könyvtárosként, az állandó tanulás híveként nyitott volt az újítások, a modernizáció irányába. Emlékének megőrzésére alapította a díjat az MKE Pest Megyei Szervezete. A díj 50 ezer Ft-os pénzjutalommal jár, évente adják át a 35 év alatti könyvtárosoknak munkájuk elismeréséül és a szervezet munkájában való aktív részvételért.

Hogyan vezetett utad a szentendrei könyvtárba?

A szakmai munkát (Somogy megyében) Barcson kezdtem, odavalósi vagyok, utána pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetem könyvtárában dolgoztam. Hat éve jöttem Szentendrére, a könyvtári munkát Magyarné Fekete Katalintól vettem át, akitől nagyon sokat tanultam. Az elmúlt időszakban több kollégával is dolgoztam együtt, akikkel nagyon inspiráló volt a közös munka. Szerencsére jó a viszony a munkatársakkal, a vezetők pedig bíznak bennünk, és lehetőséget adnak arra, hogy kipróbáljuk magunkat más műfajban, ami mindenki számára előny, mert izgalmas programok jöhetnek létre.

A pályamunkád a gyerekkönyvtári munka összegzése az elmúlt hat évre visszatekintve. Hogyan foglalnád össze ennek a több mint tízoldalas írásnak a fő mondanivalóját?

A könyvtár, és a könyvtári munka sokszínűségét írtam meg a pályázatomban. A nyitvatartási időben zajló kölcsönzés, könyvajánlás és tájékoztatás mögött komoly háttérmunka folyik, ami mellé az elmúlt évtizedekben számos új tevékenység is kapcsolódott.

Konkrétan mire gondolsz?

Szeretnénk, ha az olvasóink – és a leendő olvasóink is – elsősorban a szellemi töltekezés lehetőségét látnák a könyvtárban. Olyan közösségi teret, ahol a könyvtárosok személyre szabottan tudnak nekik könyveket ajánlani. A gyerekkönyvtári részleg sem csupán a kötelező olvasmányokról szól. Hihetetlen mennyiségben jelennek meg könyvek manapság, és a könyvtárosok abban tudnak segíteni, hogy a minőségi szépirodalmi és szakmai kiadványokra hívják fel a szülők figyelmét. Különböző témákban van válogatásunk, életkorokhoz illesztve. Sokan nem is gondolnak arra, hogy egy történet segíthet egy életszakasz problémáinak feldolgozásában. Nagy választékunk van a szülőknek szóló, gyerekneveléssel kapcsolatos könyvekből is, vannak, akik már a várandósság időszakában beiratkoznak.

Gyerekkönyvtárosként hogyan tudjátok felkelteni a gyerekeknek érdeklődését a könyvek iránt? Hiszen a könyveknek egyre több a „riválissal” kell megküzdeniük.

A gyerekek közvetlenül is találkozhatnak a könyvekkel, de foglalkozások keretében is. Zenés-mondókás foglalkozásokat szervezünk a legkisebbeknek, 0-3 éveseknek, amelyek fejlesztik ritmusérzésüket és segítik az egyéni kompetenciák fejlődését. Itt is törekszünk a komplexitásra: például ha cicás dalokat énekelnek, akkor ahhoz kapcsolódó könyveket ajánlunk. Az óvodásoknak kezdő könyvtárhasználati órát tartunk, amibe belecsempészünk kézműves foglalkozást, mesét, zenét, hogy minél jobban lekösse őket. Jó viszonyt ápolunk a helyi oktatási intézményekkel is, sokszor már ők jelentkeznek a foglalkozásokra. Az a tapasztalatunk, hogy a foglalkozásoknak köszönhetően mindig visszajön egy-két gyerek.

Milyen pluszt tudnak adni ezek a foglalkozások?

Érzékenyítő óráink segítenek az önismeretben, valamint mások elfogadására, toleranciára tanítanak. Olyan nyitott programjaink vannak, amelyek során egy mesét vagy történetet interaktív játék során dolgozunk fel. Vagyis a gyerekek nemcsak olvasás során ismerkedhetnek meg a történetekkel, hanem körbejárjuk a témát ügyességi játékok, fantáziajátékok, kézműves foglalkozások segítségével, író-olvasó találkozók keretében. Ezeket nagyon szeretik a gyerekek, és észre sem veszik, hogy egy mese segített nekik például a szorongásaik feloldásában. Igazából ezek biblioterápiás, meseterápiás módszerek, amelyeket egyre gyakrabban alkalmazunk a mesefoglalkozásaink során.

Az idősebbek, a középiskolás korosztály számára mit tudtok nyújtani?

Régi vágyunk a digitális modernizáció. A következő év tervei között szerepel táblagépek beszerzése, kifejezetten erre a korosztályra gondolva. Számukra nagyobb élményt és izgalmat jelentene, ha ilyen eszközök segítségével gyakorolhatnák a keresést az interneten, a különféle adatbázisokban, ami ma már nélkülözhetetlen egy kiselőadás megtartásához, esszé megírásához. Ebben sokat tudunk nekik segíteni.

Mondhatjuk akkor azt, hogy ezek már lépések a 21. századi, modern könyvtár megvalósítása felé?

Egy 21. századi könyvtárnak komplex szolgáltatást kell nyújtania. Az újonnan épülő könyvtáraknál erre már odafigyelnek, és többféle közösségi teret alakítanak ki. Kell egy csendes részleg, ahol elmélyülten lehet olvasni, de kellenek a találkozási pontok is. Általában az alsó szint a szórakoztatásé, a felső szint pedig a hagyományos könyvtár feladatait látja el. A mi épületünk erre sajnos nem alkalmas, de apró lépéseket tudunk tenni.

A könyvtárban az utóbbi időben megvalósult néhány átalakítás, fejlesztés. A meglévő infrastruktúra mennyiben szolgálja a munkátokat?

Örülünk, hogy folyamatosan szépül a környezetünk, modernizálódik a könyvtár. Nemrégiben új pultot és asztalokat kaptunk, a baba-mama sarok két éve újult meg, ahol most igényes környezetet biztosítunk a legkisebbeknek. Gondot jelent viszont, hogy a foglalkozásokhoz nincs külön termünk, és mivel ezeket nyitvatartási időben tartjuk, ilyenkor zárva vagyunk – jó lenne, ha a kettő nem fedné egymást. A felnőtt részlegnél is probléma, hogy nem tudnak úgy író-olvasó találkozókat tartani, hogy közben lehetőség legyen a kölcsönzésre is. Visszatérő, vagy mondhatnám folyamatos problémánk a munkaerőhiány. Ketten vagyunk gyerekkönyvtárosok, és minden feladat elvégzése – kölcsönzés, tájékoztatás, állományrendezés, rendezvények, foglalkozások szervezése stb. – kettőnkre hárul.

Mire ez az interjú megjelenik, éppen a szokásos évi zárás lesz a könyvtárban…

Július 16-tól zárva vagyunk az olvasóközönség számára, de mi még két hétig itt vagyunk, ilyenkor van módunk a selejtezésre, leltározásra, rendrakásra, vagyis az olyan jellegű munkákra, amelyek a későbbiekben meggyorsítják a munkafolyamatokat. Az olvasókat pedig szeretettel várjuk augusztus 21-től a szokott nyitvatartási időben: a felnőtt részleg hétfőtől péntekig 9-től 19-ig, a gyermek részleg szombaton 9-től 13 óráig.

« 2023. szeptember » loading...
h K s c p s v
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
ked 26

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
ked 26

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.
ked 26

Mozdulj, Szentendre!

szeptember 2. - szeptember 30.