2020. június 26., 12:54

Nem tűr halasztást a kereskedőház felújítása – nyilatkozta Fülöp Zsolt Szentendre polgármestere. Az elmúlt évek alatt a tetőszerkezet teljesen meggyengült, és nem védi az épületet beázásoktól. Az épület egy részét hálóval borították be, hogy ne veszélyeztessék a járókelőket a lehulló cserepek, faldarabok. A felső szint falai gombásodnak, a gerendák szétporlanak. Ha tovább romlik az állapota, kénytelen lesz a városvezetés a tér egy részét lezárni.

Ugyan a turisztikai fejlesztések keretében 2017-ben a kereskedőház felújítására fordítható közel 3 milliárdos keretről döntött a kormány, de a Magyar Turisztikai Ügynökségnél elakadtak a felújítással kapcsolatos egyeztetések.

Szentendre városvezetése a járvány előtti időszakban kiemelt feladatának tekintette, hogy a várost közvetlenül érintő, 8,2 milliárdos turisztikai fejlesztési program végrehajtása ne akadjon el, ezért minden kormányzati illetékest, több kormánypárti politikust megkerestek. Levélben kérték Rogán Antal, a Magyar Turisztikai Ügynökség felügyeletét ellátó a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének, a körzet országgyűlési képviselőjének, Hadházy Sándornak a támogatását is. Többször szorgalmazták az együttműködést a Magyar Turisztikai Ügynökség Vezérigazgatójánál, Guller Zoltánnál. Az MTŰ vezetése legutóbbi válaszában a koronavírus járvány miatt haladékot kért, mert jelenleg az ország turisztikai koncepcióját gondolják újra.

Hogy az épület jelenlegi állapota ne romoljon tovább Szentendre Város Önkormányzata és a Ferenczy Múzeumi Centrum állagmegóvási tervet dolgoz ki, amely alapján a legégetőbb feladatokat elvégzik.

Szentendre ikonikus épülete, az 1700-es évek elején épült, Magyarország egyetlen dalmát típusú kereskedőháza van veszélyben, ha nem kezdődik el rövid időn belül a felújítása.