2020. június 3., 12:37
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A járványveszély nem múlt el, de egyre többen feledkeznek meg arról, hogy a vírus változatlan jelen van az életünkben.  Tegnap tett közzé az MTA egy összefoglaló cikket, amelyben az új koronavírussal kapcsolatos (SARS-CoV-2) kutatások legfontosabb eredményeit foglalta össze és ajánlásokat fogalmazott meg a védelmi szabályokra. Ezért is aktuális, hogy ismét felhívjuk a figyelmet a tudományos eredmények alapján született ajánlásokra és a hatályos védelmi szabályokra.

MTA: Új koronavírus – új tudományos eredmények – módosuló ajánlások
A MTA ajánlásainak legfontosabb megállapításai:
Tünetmentes terjedés
– A fertőzött egyén pedig mindenfajta tünet nélkül vagy a tünetek megjelenése előtt 1-2 nappal is továbbadhatja a fertőzést.
– Sokkal több embert kell megvizsgálni, köztük tünetmenteseket is, ha célzott intézkedésekkel akarjuk a fertőzési láncot megszakítani.
Az aeroszolok szerepe a fertőzés terjesztésében
(Aeroszol: a levegő és a benne lévő finoman eloszlatott szilárd és cseppfolyós részecskék.)
– Eddig nem tudtuk, van-e szerepe a nagyon kicsi, öt mikronnál kisebb átmérőjű, a levegőben hosszan lebegő, aeroszolt képző folyadékrészecskéknek.
– Ezek a részecskék köhögés nélkül, akár kilégzés, beszéd, éneklés során is keletkeznek, és sok méterrel messzebbre jutnak el, mint a nagyobb cseppecskék.
– A levegőben aeroszollal történő terjedéssel komolyan kell számolni, mivel ezekben az 5 mikronnál kisebb átmérőjű részecskékben a vírusok még órákig fertőzőek maradhatnak.
Maszkviselés
– Az újabb kutatások kimutatták: a maszkok mind a viselőjüknek, mind a többi embernek védelmet nyújtanak, és megfelelő használat mellett anyaguktól függően változó, de jelentős mértékben akadályozzák a vírus átjutását. Csökkentik a nagyobb cseppecskék és az aeroszol terjedését is.
A fertőzés terjedésének valószínűsége zárt térben
– A fizikai távolságtartás másfél-két méteres mértékét a nagyobb cseppecskék ülepedési távolsága alapján állapították meg, az aeroszollal való terjedés megakadályozására azonban ez a távolság kevés. Az aeroszol több méter távolságra is eljut, és zárt térben nagyon lassan tűnik el, a lebegő, láthatatlan részecskék órákon át jelen lehetnek.
– Egy japán kutatás szerint zárt térben a fertőzés átvitelének esélye 18,7-szer nagyobb, mint nyílt térben.
– Ha a zárt térben légáramlással járó légtechnika (ventilátor, légkondicionáló, légszűrő) is működik, akkor fokozottan kell ügyelni arra, hogy a technikai berendezések eltávolítsák, ne pedig szétterítsék a potenciálisan vírust is tartalmazó aeroszolt.
Jelenlegi tudományos ismereteink szerint nagyon kicsi a valószínűsége, hogy a járvány belátható időn belül magától megszűnjön.

A hatályos, betartandó védelmi szabályokat érdemes az MTA ajánlásait is végiggondolva betartani, és alkalmazkodni a tartós védekezéshez, minimalizálva a fertőzés valószínűségét, kerülve a kisebb vagy nagyobb kockázattal járó viselkedési formákat.

MTA: Új koronavírus – új tudományos eredmények – módosuló ajánlások, Makara Gábor, neuroendokrinológus, 2020. 06. 02. >>
Óvintézkedések – betartandó, aktuális szabályok >>