A japánkert, mint három dimenziós festészet - www.szentendre.hu
2017. május 18., 10:42

Szentendre tavaly átadott Japánkertje tovább szépül, új elemekkel gazdagodik. A sokak által kedvelt, különös, varázsos hangulatú japánkert egyedi színfolt Szentendrén. A kertet tavaly júniusban adták át ünnepélyes keretek között, de idén egy újabb megnyitóra várják a látogatókat. Május végén a városunkba érkezik Hiraoka Yoshimichi kertépítő mester Kyoto-ból, és segédei, illetve a Japánkert Magyarország Egyesület tagjai elnökük, Dani Zoltán közreműködésével, újabb elemekkel, növényekkel gazdagítják a kertet.

Dani Zoltán, a Japánkert Magyarország Egyesület elnöke több éve tervezgette, majd a város támogatásával létrehozta a mindenki számára nyitott, különleges helyet tóval, csobogóval, pavilonnal. Véleménye szerint: „A kertészet és főleg a japán kertészet egy olyan művészet is egyben, ahol a kert elemei, mint a sziklák, a fák, a víz, a növények, a lámpások, a kőedények, a bambuszszerkezetek és az üres tér az alkotáshoz úgy sorakoznak fel, mint a festő palettáján a színek. A rezidencia ajtó-, illetve ablakkeretei, esetünkben a kilátópavilon (Azumaya) ablaka, egy festmény kereteként érvényesül a három dimenziós festmény megalkotásában. A festészet minden szabálya érvényes ezen alkotói munkára: az arányok, a kompozíciók, a színek, az üres tér használata. A kertművészet, ezen belül a japán kertművészeti alkotások, minden látószögből festői képet kell, hogy nyújtsanak a látogatónak; e három dimenziós festmények az évszakok váltakozása révén minden évszakban, minden nap és minden napszakban új, lenyűgöző képekkel varázsolnak el. Ezért a látható képek tárháza végtelen.”

A japánkert, mint háromdimenziós festészet ilyen szemmel nézve még inkább illeszkedik Szentendrére, a művészetek városába. Nemcsak festői helyszín, hanem önmaga is egy elménkben rögzíthető, mindig más képet mutató, állandóan változó, izgalmas festmény, reprezentálva a művészet valódi kreatív egységét, átjárást biztosítva különböző művészeti ágazatok közt.

Dani Zoltán tervezi a helyszín esti megvilágításának kivitelezését is, melynek köszönhetően a szentendrei japánkert Magyarországon, egyedülálló módon mesterséges hangulat fényekkel megvilágított kertként is funkcionálna kiterjesztve a kert élvezetét órákkal alkonyat beállta után is és páratlan, új élményként szolgálva a látogatóknak.

Példa az éjszakai kert látványára

 

 

A japán mester közreműködésével megújult kert átadása június 3-án, 15.00-kor lesz Szentendre polgármestere és a japán nagykövet jelenlétében, melyre szeretettel várják az érdeklődőket.