2016. január 24., 10:44

A Házasság Hete mozgalom több mint egy évtizede indult az Egyesült Királyságban, ma már a világ huszonegy országában rendezik meg a Bálint-naphoz kapcsolódóan. Magyarországon immár ötödik alkalommal előadásokkal, beszélgetésekkel, kulturális programokkal kívánják ráirányítani a figyelmet a házasság, a család fontosságára.gyurkdorottya

A Házasság Hete országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva Szentendre is számos érdekes programmal ünnepli a Házasság Hetét. Gyürk Dorottya kulturális alpolgármestert kérdeztük a kezdeményezésről.

  • Miért tartja fontosnak hangsúlyozni a család és a házasság értékét?

A Házasság Hete felhívja a figyelmet arra, hogy a gazdaság, a jogalkotás és a politika is középpontba kell, hogy helyezze a családokat, mert amennyire stabilak a családok, annyira stabil a társadalom is. A család, a gyerek pedig a nemzet fennmaradásának alapja.

A szentendrei városvezetés meggyőződésből döntött úgy, hogy Szentendre csatlakozzon a nemzetközi Házasság Hete mozgalomhoz.

  • Nemcsak Ön, de közvetlen munkatársai közül is sokan nagycsaládosok…

A város vezetésében, a polgármester úr közvetlen környezetében sokan vagyunk, akik boldog házasságban élünk, és az is megadatott nekünk, hogy sok gyereket neveljünk. Tapasztalatból tudjuk, hogy házasságban élni jó dolog, örömforrás, és szívesen is teszünk erről tanúságot. Annál is inkább, mert meg vagyunk róla győződve, hogy a házasság társadalmilag is hasznos intézmény, hiszen ez a nemzet fönnmaradásának záloga. A statisztikák szerint ugyanis a legtöbb gyerek Magyarországon házasságba és nem élettársi vagy más lazább kötelékbe születik.

  • „A házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára, amelyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül” – írják a mozgalom hazai szervezői. Mit gondol erről?

Kedvenc kortárs íróm, Dragomán György ezt úgy fogalmazza meg, hogy „csak az ilyen oldszkúl hárdkór házasságnak van értelme, minden más csak társadalmi konvenció, az meg kit érdekel”. Arisztotelész óta pedig tudjuk, hogy a boldogság nem állapot, hanem aktivitás.

És most visszatérnék Dragomán Györgyhöz, aki ezt az aktivitást így írja le: „A házasság extrémsport, a megszállott fanatikusok sportja. Legalábbis, ha igazán jól csináljuk. A házasság olyan, mint kiugrani ejtőernyővel, csak nem két percig tart. Hanem a tervek szerint örökké. A házasságot csakis megszállott fanatizmussal szabad csinálni. Brutálisan nehéz. Meg brutálisan gyönyörű.”

  • Kiket szeretne megszólítani a város a Házasság Hete programjaival?

Mivel házasságban élni egy életre elköteleződve nem könnyű, ezért a Házasság Hete rendezvénysorozat segítséget nyújt a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal küzdőknek. A házasságot csak úgy lehet életben tartani, ha rendszeresen gondozzuk. Nyíltan beszélünk a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről, feszültségeiről.

Ha azt látjuk, hogy egy házasság felbomlik, a házasfelek nem élnek szépen együtt, akkor nem a házasság intézményét kell elvetni, hanem azt kell megállapítani, hogy sajnos sokan naivan, túl gyorsan rámentek a fekete pályára, és emiatt kisodródtak és összetörték magukat. Nem a pálya rossz, csak egyszerűen nem tudtak bánni a felmerülő nehézségekkel.

A magyar népmesék mindig úgy végződnek, hogy boldogan éltek, míg meg nem haltak. Kis gyerekként, mindig ezt olvasták nekünk, hiszen így kerek a világ, a népmesék pedig nem hazudnak. Én felnőttként is hiszek a mesékben.

A Házasság Hete programjai Szentendrén házasság hete

  • Február 8-án, hétfőn, 18:00-tól a Pest Megyei Könyvtár vendége Pál Feri atya, aki „A magánytól az összetartozásig” címmel tart előadást a PMK színháztermében.

Pál Ferenc papi pályafutásának kezdetétől heti rendszerességgel tart hittanórákat, előadásokat pszichológia, teológia és mentálhigiéné témakörében. Az előadások tematikája a közösségi és családi konfliktusoktól, a személyes lelki egyensúly kérdésein és a párkapcsolati- házassági problémákon át a transzcendenciához fűződő kapcsolat problematikájáig terjed. Előadásaira jellemző egyrészt a strukturáltság és az érintett szakirodalom használata, másrészt a stand-up comedy-ből ismert közvetlen, humoros történetek mesélésére építő stílus.

Pál Ferenc több kötetet is publikált, és számtalan pszichológiai témájú kiadvány társszerzője volt. Kitüntetései: Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (2011), Prima Díj (2013), Prima Primissima Közönségdíj (2013), MOB fair play-díj (életmű kategória) (2015).

Sokan próbálták már megfejteni, mi a „Pál Feri-jelenség” titka, mi az, ami annyira vonzó a mondanivalójában, hogy mindig teltházas előadásokat tart. Ráadásul napjainkban, amikor a hit, a vallások iránti közömbösségre panaszkodnak az egyházban. Mindenesetre Pál Ferenc rendkívül érdekes ember. Érdemes őt hallgatni.

  • Február 9-én, kedden 18:30-tól a Városháza díszteremében a SZEKE Klub vendégei Ókovács Szilveszter és Máthé Zsuzsa, akiket Daru Gábor arról faggat majd, hogy „Kit ad Isten?”.
  • Február 10-én, szerdán 18:30-tól P’Art Moziban a 45 év című színes, feliratos, angol film megtekintése után Sergő András filmkritikus Szabados Jánossal és feleségével, a Magyar Házas Hétvége mozgalom helyi vezetőivel beszélget.
  • Február 11-én, csütörtökön 19:00-től a Városháza díszteremében „XXI. századi párkapcsolatok – Önzőbbek lettünk?” címmel Tari Annamária pszichoanalitikus előadását hallgathatjuk meg.

Tari Annamária klinikai pszichológus, pszichoterapeuta tizenöt éves korában döntötte el, hogy pszichológus lesz. Első diplomáját gyógypedagógusként szerezte, és a főiskola utolsó évében már felvételizett az ELTE-re, pszichológia szakra. Eleinte nehezen kezelhető gyerekekkel foglalkozott egy fiúnevelő otthonban, aztán az intézetből kikerült gyerekek utógondozásával folytatta, majd öt évig volt fiatalkorú bűnelkövetők hivatásos pártfogó-felügyelője Kőbányán.

A médiaszereplést a kilencvenes évek második felében kezdte, először az MTV Repeta című, délutáni középiskolás korosztálynak szóló magazinműsorába hívták rendszeresen tanácsot adni. 2003-ban jelent meg első könyve Intim szféra címmel, mely a 17-25 éves korosztály problematikájával foglalkozik, mely a hasonló című tévéműsor anyagából válogat.

A visszajelzések szerint a könyvet nagyon jól fogadták a fiatalok, és a szakemberek szerint is hiánypótló felvilágosító irodalom született. Annamária hivatásának tekinti, hogy segítsen a fiataloknak. Egyik legfontosabb törekvése, hogy megváltoztassa azt a nézetet, mely szerint, aki pszichológushoz jár, az bolond vagy öngyilkosjelölt, de biztos, hogy valami nem stimmel nála. Szerinte, ha természetes, hogy ápoljuk a testünket, ugyanilyen megszokottá kéne válnia, hogy a lelkünkkel is foglalkozunk.

  • Február 13-án, szombaton 15:00-től a Pest Megyei Könyvtárban „Milyenek a magyarok?” címmel Lackfi János tart számunkra személyes beszámolót saját tapasztalatai alapján.
  • Február 14-én, vasárnap 17:00-től Bálint-napi ünnepet tartunk a Filibili Népdalkörrel, a helyszín ismét a Városháza díszterme.

A Hagyományéltető Bálint-napot hetedik alkalommal rendezik meg azzal a szándékkal, hogy erősítsék magyar hagyományainkat.

A szervezők szeretettel várják a barátaikat, rokonaikat és minden kedves érdeklődőt!

A rendezvényt megnyitja: Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester. Házigazda a Filibili Népdalkör. Vendég: Sárosi Bálint népzenekutató. Közreműködők: Bimbó utcai óvodások, Tímár Sára és tanítványai, Eredics Gábor, Kertész József.

 

A mozi kivételével az összes programra a belépés díjtalan!

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
vas 07

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
vas 07

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
vas 07

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
vas 07
vas 07

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
vas 07
vas 07
vas 07
vas 07

GyerekTeátrum 2022 – Mutasd magad!

augusztus 7.. 10:00 - 11:30
sze 10
csü 11

Barokk fesztivál Szentendre belvárosában

augusztus 11.. 08:00 - augusztus 14.. 17:00
pén 12

Római kori dunai őrhajó Szentendrén

augusztus 12. - augusztus 13.
szo 13

Galaxisok koncert a Barlangban

augusztus 13.. 20:00 - 22:00
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26