2013. július 3., 09:30
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Szentendre Néptáncegyüttes elsöprő sikerét hozta a XXII. Szolnoki Országos Néptáncfesztivál, melyet május 24-25-26-án rendeztek meg, s ahol ezer táncos és zenész lépett színpadra. A rendezvénynek az Aba- Novák Kulturális Központ, illetve a Szolnoki Szigligeti Színház adott helyet.

A versenyprogramokat megelőző este került sor a Múltidéző elnevezésű estre, ahol a korábbi fesztiválok legemlékezetesebb alkotásaiból válogattak a szervezők. Ez az este méltán nagy média- és szakmai figyelem közepette zajlott. Erre is meghívást kapott az együttes a 2011-ben díjazott nagysikerű Nagyapám emlékére című koreográfival, mely az együttes egyik vezetőjének, Fitos Dezsőnek a munkája.
Számos jelentkező együttes közül 16 vehetett részt a kétévente megrendezésre kerülő fesztiválon. Tizenöt perces, szerkesztett, folyamatos, és szakmai plénum előtt még be nem mutatott művel lehetett nevezni.
2013-ben az együttes két vezetőjének, Kocsis Enikőnek és Fitos Dezsőnek Ős Kelet című koreográfiáját vitték táncosaink Szolnokra. Ebben a gyimesi csángók autentikus táncán keresztül mesélik el a keletről hozott ősi kultúrát. Múltbéli, letűnt kor eszméit hordozó alakok kelnek életre, Ők olyan ismeretek tudói, amit mi már nem ismerhetünk meg. A tánc során ezek az alakok megidéződnek, megelevenednek, „körülnéznek”, de nem találják itt a helyüket, ezért abban a nagy a porfelhőben, amiben érkeztek, tovatűnnek.
Két éve az együttes elhozta az Együttesi Nívódjat, valamint egy koreográfiai 2. és 3. helyezést. Idén megszerezték a fesztivál fődíjátk, az Együttesi I. Díjat, az Ős Kelet című koreográfia pedig megosztott első díjat kapott. A koreográfia zenei szerkesztése Vizeli Balázs kiváló prímásnak is I. díjat ért, valamint a koreográfiában énekesként közreműködő Tintér Gabriella különdíjat kapott.
A rengeteg munka most is meghozta az eredményét, és ehhez szívből gratulálunk az idén harmincéves együttes minden táncosának, kiváló vezetőinek.
A fesztiválra való bejutás minden költségét – utazás, nevezési díj, szállás, étkezés, zenekari tiszteletdíjak – az együttes alapítványa, és nem kis részben a táncosok maguk vállalták.
Ahogy elmondták, a siker mellett fontos volt a találkozás, az együttlét az ország számos kiváló együttesével, hiszen ez is a célja egy ilyen fesztiválnak. Remek volt a szervezés, a rendezők figyelmessége és szeretete pedig példás.
Két év múlva tehát újra Szolnok!
G. J.