2016. október 3., 12:27
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

NEMZETKÖZI IFJÚSÁGI SPORTFESZTIVÁL SZENTENDRÉN – HELYI GYŐZELEM!

2016. szeptember 26–30. között régi hagyományok újraélesztésével Nemzetközi Ifjúsági Sportfesztivált rendezett Szentendre testvérvárosi gyerekek részvételével. A résztvevő városok, Gubbio, Huntingdon, Godmanchester, Wertheim és Szentendre 12 fős csapatokkal versengtek 4 sportágban.

A testvérvárosok már több évtizede szerveznek változó helyszíneken és változó témákban (sport és kultúra) hasonló vetélkedőket, idén a mi városunk volt az Ifjúsági Sportfesztivál házigazdája. Nem kis kihívás több sportban is nemzetközi színtéren helyt állni, de minden fiatal csodálatosan bizonyított. A 15-17 éves gyerekeket sporteredményeik alapján válogatták ki az iskolákból, minden csapatban 6 lány és 6 fiú szerepelt, és megmérettetett atlétika, futball, röplabda és úszás sportágakban. Az Olimpia eredeti szellemiségéhez méltón, mely szerint a részvétel fontos és nem a helyezés, a díjkiosztón minden gyerek egyszerre kapott érmet a Városházán Verseghi-Nagy Miklós polgármestertől, illetve Gyürk Dorottya kulturális alpolgármestertől.

A külföldi fiatalok hétfőn érkeztek, és elfoglalták a szállásukat a Pap-szigeti Kempingben, amely – hála a jó időnek és napsütésnek – ideális helyszín volt.

Az ismerkedési estet az újonnan nyitott Offline Centerben tartották, ahol az ifjúsági, közösségi tér vezetői fogadták őket. Mogyorósi Hunor, a Ferences Gimnázium ifjú Rubik-kocka bajnoka tartott a résztvevőknek lélegzetelállító bemutatót, majd a csapatok azonnal kipróbálhatták tudásukat az ajándék Rubik-kockákkal. A csapatépítő játékok közben a tanárok, edzők még egy utolsó szabály-egyeztetést tartottak, és véglegesítették a csapatokat. Külön kihívás volt, hogy a németek csak kilenc gyerekkel érkeztek, ezért a magyar szervezők felajánlották, hogy magyar gyerekekkel kisegítik őket, hogy teljes legyen a csapat.

Első nap a Katonai Akadémián Vura Zsolt, a Szentendrei Kinizsi Honvéd Sportegyesület vezetője szervezte és vezette az atlétikai versenyeket. A fiatalok 100 méter és 400 méter futásban, kislabda dobásban, távolugrásban és váltó futásokban mérték össze tudásukat.

Egy szerencsétlen ugrás következtében az egyik angol fiú, Lewis Edwards Charles Edmunds térde megsérült, egy magyar segítő gyerek, Ferenczy Bálint kísérte be őt a kórházba. Szerencsére nem történt nagy baj, és bár nem tudott tovább versenyezni, de itt maradt drukkolni a társainak.

Délután Budapestre utaztak a gyerekek, és meglátogatták a Parlamentet, majd hajóval jöttek vissza Szentendrére.

Szerda a labdajátékoké volt, a fiúk fociztak Dombay Zsolt szervezésében szintén az Akadémián, a lányok a Móricz Gimnáziumban röplabdáztak Batári Erzsébet edző vezetése mellett.

Szerdán a Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében játékos városnézéssel összekötött múzeumjáró vetélkedőn ismerkedtek a fiatalok városunkkal, a művészetek városával. A vetélkedő során készített kreatív fotókat és az általuk írt rap-számok videós változatát a díjkiosztón nézték meg.

Az utolsó versenynap a V8-ban zajlott, ahol Drégely Miklós igazgató lelkes csapata profi nemzetközi versenyt szervezett, és a magyarok nem hazudtolták meg a vizes sportokban szerzett hírnevünket, fölényes győzelmet arattak!

A diákprogramokkal egy időben a testvérvárosaink felnőtt képviselői munkamegbeszélést, éves egyeztetést tartottak a Városházán. Ugyanitt, a Városház Galérián nyílt kiállítás Gubbio városkáról az idén megkötött testvérvárosi szerződést felelevenítve.

Versenyeredmények:

Nemzetek Atlétika Futball Röplabda Úszás Pontok Végleges helyezés
Magyar 2. 2. 2. 1. 13. I.
Olasz 4. 3. 1. 3. 9. III.
Angol 3. 4. 4. 2. 7. IV.
Német 1. 1. 3. 4. 11. II.

 

Az összesítésben tehát Szentendre szerezte meg az első helyet, melyhez gratulálunk a magyar csapat minden tagjának!

A magyar csapat tagjai: Both Marcell, Dévényi Dorottya, Hajdu Lóránt, Kiss Luca, Lukács Bence, Makkai Patrik, Nagy Szonja, Novák Milán, Pellicano Gabriel, Reinspach Kincső, Tóth Dominik, Tóth Dorottya, Tóth Johanna, Törköly Kinga és Varga Petra.

Közülük Nagy Szonja, Varga Petra és Tóth Dominik német színekben versenyzett az atlétika és úszás számokban, ezért Fair play-díjban részesültek. A röplabdánál két csobánkai lány: Dömötör Anna és Domokos Csenge segítették ki a német csapatot, ezért őket is Fair play-díjjal jutalmazták.

A tanárok szavazata, az egyéni teljesítmények, és az egész Fesztiválon nyújtott szereplés alapján minden csapatból egy lány és egy fiú a Legjobb Lány illetve Legjobb Fiú Versenyző díjat is megkapta. A magyar csapatban ezeket Reinspach Kincső és Hajdu Lóránt nyerte el.

A mieinket Szirze Adrienn, a Rákóczi, illetve Köck Gábor a Református Gimnázium testnevelő tanárai készítették fel, Köck tanár úr kísérte végig a csapatot a három nap során.

Fontos megemlíteni, hogy a sportolókon túl magyar diákok segítettek a versenyek és a programok során a külföldieknek, kísérték őket, tolmácsoltak, illetve a versenyek lebonyolításában is segédkeztek. A segítők névsora: Babos Péter, Diósi Zalán, Fazekas Anna Franciska, Ferencz Bálint, Kisvári Laura, Kőrösi Bea, Schramkó Jakab, Szenei Judit és Szporni Bence szentendrei gimnazisták.

A Díjkiosztó díszvendégei olimpikonjaink voltak: Tóth Tamás, Rédli András és Kósz Zoltán. Tóth Tamás arany- és bronzérmes paralimpikon úszó a Templomdombi Iskola volt diákja örömmel fogadta el a meghívást, és adta át a legjobb sportolóknak szóló és a fair play-díjakat. Kósz Zoltán a főkupa átadásakor érkezett egy meccsről, melyen a magyar csapat két tagja (Both Marcell és Hajdu Lóránt) is játszott. Rédli András bronzérmes párbajtőrvívónk, aki a Katonai Akadémián szolgál, elhozta az érmét, és a gyerekeknek is megmutatta az Offline Centerben tartott záró bulin.

A három nap sikerén sokan dolgoztak, köszönet illeti a honvédséget, a sportszervezőket, a tanárokat, a Ferenczy Múzeumi Centrum dolgozóit, a Szentendrei Nemzetközi Kapcsolatok Egyesülete tagjait és mindenkit, aki hozzájárult ahhoz, hogy ezeknek a fiataloknak életre szóló élményt szerzett Szentendre és a Nemzetközi Ifjúsági Sportfesztivál.

Fotók: Paraszkay György