2020. november 2., 21:45
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

 

Phillipe Marcheteau, a francia nagykövetség első titkára, a képviselet sajtóosztályának vezetője tett bemutatkozó látogatást Fülöp Zsolt polgármesternél. A követségen az ő feladatkörébe tartozik az önkormányzatok munkájának követése, a kapcsolatépítés a polgármesterekkel.

Az első titkár érdeklődött a várost irányító koalíció tevékenységéről és a COVID-járvány okozta nehézségekről. 

A polgármester válaszában kiemelte a civilek meghatározó szerepét, mivel Szentendrén a helyi ügyek, problémák megoldása nem párt vagy ideológiai alapon történik, és hogy számít a helyi polgárok együttműködésére. A COVID-járvány okozta helyzettel kapcsolatban azt mondta el, hogy a város a , kormányzati intézkedések következtében jelentős bevételkiesést szenvedett el.  A kieső összegek a fejlesztésre szánt, eleve is korlátozott forrásnak mintegy a harmadát teszi ki.

Fülöp Zsolt hangsúlyozta, hogy szerencsés lenne, ha az új európai uniós költségvetési időszakban az önkormányzatok több közvetlen támogatáshoz juthatnának, amit a két nagy önkormányzati tömörülés (TÖOSZ, azaz a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, és a MÖSZ, vagyis a Magyar Önkormányzatok Szövetsége) is szorgalmaz. Minél több fejlesztési lehetőséghez jutnak az önkormányzatok, annál erősebbek lesznek minden vonatkozásban.

Phillipe Marcheteau elmondta, hogy a francia kormánynak egyelőre nincs kidolgozott álláspontja ebben a kérdésben. Korábban járt már Magyarországon francia szenátusi küldöttség, melynek tagjai akkor is szembesültek ezzel a problémával. Ők is, és Marcheteau úr is nyitottságot mutatott az EU-s fejlesztési támogatások elosztásának reformjával kapcsolatban.

A francia fél kész támogatást nyújtani olyan helyi kezdeményezésekhez, amelyek révén a város lakói jobban megismerhetnék az Európai Unió működését – mondta Phillipe Marcheteau. – A program lehetőséget nyújtana az uniós állampolgárok aktívabb részvételére, bekapcsolódására az európai integráció folyamataiba. Phillipe Marcheteau javasolta, hogy közösen dolgozzák ki a program részleteit.

A látogatás befejezéseként Fülöp Zsolt megmutatta a Fő téri Kereskedőházat, annak műemléki értékeit, és elmondta vendégének mennyire sürgős a rendkívül leromlott állapotban lévő épület helyreállítása.