2021. július 9., 23:17
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A DMRV Zrt. csapadékkal kevert szennyvíz kiömlésről szóló értesítése után Pilis Dániel alpolgármester azonnali szemlét tartott a belvárosi csapadékvíz-elvezetés projekt műszaki ellenőrével. Bár még nem került átadásra, de a Bogdányi utcában lévő új csapadékvíz elvezető rendszer jelesre vizsgázott: az új rendszeren elfolyó csapadékvíz már nem került be a régi egyesített rendszerbe.

A helyszíni szemlén megállapították, hogy a Bogdányi utcában nem kerülhetett csapadékvíz a szennyvízhálózatba, minden csapadékvizet gond nélkül elvezetett az újonnan kiépített rendszer, bár a dunai átemelők még nem kapcsoltak be, a behangolásuk folyamatban van.

Az RSZ1 kiömlőnél megvizsgálták a Dunába folyó vizet, de semmi nyoma nem volt szennyvíznek, sem szemrevételezés, sem szag alapján, holott a korábbi ilyen esetekben szembeötlő, egyértelmű jelei voltak ennek.

Az alpolgármester a DMRV Zrt. hibajelző szolgálatánál is érdeklődött, hogy minek volt köszönhető a figyelmeztető értesítésük. Elmondták, hogy az RSZ1 jelű átemelő nagyon rövid időre bekapcsolt, ami automatikusan elindít egy elektronikus riasztási rendszert. Az előírások szerint ilyen esetben azonnal értesíteni kell a helyileg illetékes rendészetet és önkormányzatot, és azonnal tájékoztatni kell a lakosságot. A DMRV rendszere azonban semmilyen információt nem nyújt arról, hogy valójában milyen minőségű víz folyt a Dunába.