2020. április 15., 19:11
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szentendrén, a húsvétkor szerzett forgalomkorlátozási tapasztalatok alapján talán tényleg megértik a kirándulni vágyók, hogy a város vezetése komolyan veszi a kijárási korlátozásokat, a társadalmi távolságtartás betartásának fontosságát – legalábbis ebben bízik a Rendészet igazgatója, Jámbor Ferenc.

………………………………………………….

? a hétvégén született további szigorításokkal együtt a Belváros lezárása eredményes volt

? hatósági eljárás nem indult senki ellen

? a május 1-jei hosszú hétvégén feltehetően ismét indokolt lesz a Belváros lezárása

………………………………………………….

A húsvéti hosszú hétvége első két napja elég kemény volt, sokan jöttek gépkocsival, még többen kerékpárral… – mesélte a Rendészet igazgatója. – A többség tudomásul vette az eltereléseket és együttműködő volt, de úgy 10%-uk komolyan értetlenkedett, háborgott és felesleges, „túllihegett” óvintézkedésnek tartotta a lezárást.

Az első két nap tapasztalatai alapján a polgármester rendeletben korlátozta a kerékpáros-forgalmat, így csak a szentendreiek használhatták a Duna-parti kerékpárutat.  Fülöp Zsolt – egyeztetve az üzletvezetőkkel – bezáratta a belvárosi cukrászdákat és lángossütőket is, mert ezek vonzották a kirándulókat, sétálókat és kisebb csoportosulások alakultak ki. Így vasárnap és hétfőn már alig volt forgalom a városban.

A városba vezető kerékpárút északi és déli pontjánál a kerékpárosok igazoltatása nem volt teljesen konfliktusmentes, a megállítópontokat megkerülve néhányan bejutottak a Belvárosba, és a Duna-korzón verődtek össze, őket kénytelen voltunk kikísérni a 11-eshez, és a kerékpáros nyomvonalon haladhattak tovább – mondta a Rendészet igazgatója. – Hatósági eljárást nem indítottunk senki ellen, ezt a polgármester úrral is megbeszéltük. Ilyen helyzetben nem lehet célunk a konfliktus élezése, csak annak betartatása, amit a józan ész is diktál.

A megállítópontoknál 34–35-en dolgoztak négy napon át, többségében a Rendészet munkatársai, polgárőrök és a város intézményeinek munkatársai. A Pest Megyei Rendőr-Főkapitányság Közlekedésrendészeti osztályának járőrei, motoros rendőrei is segítették a munkájukat. (Köszönet érte!)

A tapasztalatok alapján, a május 1-jei hosszú hétvégén feltehetően indokolt lesz ismét a Belváros lezárása – a húsvétihoz hasonló szabályokkal. Talán addig a kormány megalkot egy rendeletet a legnépszerűbb turisztikai úti célok vendégforgalmának korlátozására, vagy más módon fékezi a belföldi turizmust.  Vagy – ha a kormány ismét erre a nem hálás rendelkezésre kényszeríti a települési önkormányzatokat –, akkor kiterjeszti erre az időszakra is a „polgármesterek különleges jogosítványait”, ahogy azt húsvét előtt tette, miután már a turisztikai célpontnak számító települések szigorú forgalomkorlátozásokat vezettek be.