2023. június 21., 15:49

Az 54. évadába lépett rendezvénysorozat érett, sűrű, és talán minden eddiginél rendhagyóbb, 28 programból álló szórakozást kínál 2023. nyarára, július 21. és  augusztus 23. között. A szlogen most is a Minőség, egyediség, sokszínűség – hiszen továbbra is ezeket az értékeket tartották szem előtt a szervezők a műsor összeállításánál.

Az 54. Szentendrei Teátrum online programfüzete ITT lapozható.
Teátrum információs vonal: +36204584998

A Teátrum, a prémium vendégjátékok mellett, továbbviszi a saját bemutatók, a kisfesztiválok, és a barokk muzsika hagyományát. Fő helyszínnek marad a Városháza udvara, de egyes programokba idén is bevonják a páratlan hangulatú város tereit, kacskaringós utcáit.

Saját bemutatók

Külön rangot ad a nyári színházak között az intézménynek az a tradíció, hogy saját premierekkel is büszkélkedhet. Így láthatunk idén négy, koprodukcióban elkészült előadást: a Nagyváradi Szigligeti Színházzal együttműködve az Én, a féreg – Kafka kabarét, amit leginkább egy szürreális, humoros őrületként lehet leírni.
Szintén nem lesz szokványos az Üvöltő szelek musical ősbemutatója sem, melyet a Benoit Produkcióval közösen állítanak színpadra. A szenvedélyes, romantikus regényt egyedi verzióban láthatjuk négy fiatal színművésszel, mivel a zenekart is ők alkotják.

A díva és a férfi(ak) kissé abszurd komédia, operaáriákkal, Rost Andrea főszereplésével. Egyszerre kínál színházi élményt és világszínvonalú áriaestet, sok mindent megtudhatunk belőle nemzetközi hírű operadívánk életéről, és az operavilág kulisszatitkairól. A produkciót a Teátrum a Rost Andrea Művészeti Alapítvánnyal, és a Veszprémfest-tel karöltve mutatja be a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros támogatásával.

Az Aki túsz, aki nem, jövök! túszkomédia ősbemutatója is itt lesz, amely kifejezetten Beleznay Endrére és Magyar Attilára íródott. A Fórum Színházzal készült koprodukcióban egy improvizatív és interaktív játékban vesznek részt a színészek a nézőkkel, lévén őket ejti túszul egy könyvelő. És kérdés, hogy a túsztárgyaló-celebritás mit tud elérni a kiszabadításuk érdekében…

A saját ősbemutatókhoz tartozik a Hol tekeregsz, királylány? szentendrei kalandozás is. Egy mese keretében gyerekek keresik majd a zegzugos sikátorokban a királylányt, helyi macskák segítségével, miközben megismerik a város néhány történelmi személyiségének életét. A Teátrum és a Mutasd Magad Művészeti Mozgalom játéka a nyár folyamán hat alkalommal várja a kalandvágyó gyerekeket.

Kisfesztiválok  

Európa nyári, régizenei fesztiváljainak hangulatát hozza ismét Szentendre belvárosába a Barokk Udvarlás nevű háromnapos kisfesztivál, amelynek helyszínei a Városháza udvara mellett, a történelmi épületek hűs udvarai lesznek.
A barokk Nápoly, Róma és Velence muzsikáját ingyenesen élvezhetjük kis koncerteken szerte a városban, nagykoncerteken jeggyel, a főhelyszínen.

Ismét lesz Cziffra Fesztivál, de teljesen új programmal: idén a Budapest Ragtime Band koncertje idézi meg a nagy zongoristát, megnézhetjük a vadonatúj Cziffra dokumentumfilmet, és igazi csemegének ígérkezik Bősze Ádám és László Ferenc előadása, a Cziffrázva, ami a kacskaringós művészportrét nagy szakértelemmel és szeretettel fogja megrajzolni. A Cziffra György életét pazar felvételekkel felvillantó fotókiállítást idén is megtekinthetjük a Városháza árkádja alatt.

Vendégjátékok

A vendégjátékok meghívásakor a Teátrum számíthatott régi partnereire, az Orlai Produkcióra és a Rózsavölgyi Szalonra, de más, sikeres produkciókat is láthatunk, egészen egyedi névsorral. És a fellépő színművészek között idén is megtaláljuk minden generáció képviselőit!

A nagy nemzedékből ismét eljön Molnár Piroska, most a Jaj, Nagyi! című vígjátékkal. Mácsai Pál és Máté Gábor a Különkiadás esten ad ízelítőt Esterházy Péter és Örkény István műveiből, Lukács Miklós cimbalomművész játékával.

A középgenerációt képviseli Bereczki Zoltán, Álmodozó című akusztikus stand-up estjével, és Fischl Mónika, aki vérpezsdítő, latin koncerttel érkezik, A szenvedély ízei címmel. De ide tartozik Józan László és Ullmann Mónika is, akik a Válásguru vígjátékban lépnek fel. Valamint Ónodi Eszter, aki a Feleségek és szeretők zenés esten mesél-énekel Szűcs Gabival, híres nők szerelmi életéről. Csakúgy ez a generáció Formán Bálint, Mátyássy Bence és Tornyi Ildikó is, akik az Üvöltő szelek musicalt játsszák-zenélik el. Amelyben Zsigmond Emőke is szerepel, és vele máris átlépünk a fiatalok közé! Akik képviseletében fellép továbbá Brasch Bence a Válásguruban, Rohonyi Barnabás a Jaj, Nagyi! vígjátékban, és Gubik Petra, aki a Mi van a zsebemben? nyáresti koncertre invitálja a nagyérdeműt.

Visszatérő produkciók

A tavaly nyáron, ugyanitt bemutatott Macskadémon visszatér Szentendrére, Bella Máté csupa humor zenéjével és a pesti társasházat jelképező gigantikus macskaházzal. Szemenyei János lehengerlő démon alakítása, Mester Viktória operaénekesnő bája, hangja, Nádasy Erika és Mertz Tibor szenzációs kettőse, Mátyássy Bence érzékeny játéka, Karafiáth Orsolya narrációja, és Mihalics János parádés zongorakísérete ismét kiadja azt az üdítő öniróniát, ami egy nyári színházi estének szinte elengedhetetlen feltétele.

A Barokk Udvarlás kisfesztiválon pedig megint elénk penderül a tavaly nyáron bemutatott Az úrhatnám szolgáló vígopera, Pergolesi életigenlő zenéjével, Zemlényi Eszter, Hámori Szabolcs nagyszerű alakításaival, a Barokk Udvarlás Fesztiválzenekar kíséretével, és Illés Szabolcs zenei vezetésével.

Koncertek

A Szentendrei Teátrum programjában idén is kiemelt helyet kapnak a koncertek.
A Danubia Zenekarral igazi nagyzenekari, szimfonikus zenét élvezhetünk, hiszen A mélyből a magasba koncerten Schubert, Mozart és Beethoven hív minket bécsi kalandozásra.

A két szentendrei folkdíva estje is nagyon érdekesnek ígérkezik: a fiatal Tímár Sára lemezbemutató koncertjével érkezik, Ének a határtalanról címmel, népdalokkal és megzenésített Weöres Sándor versekkel.
Szvorák Katalin augusztus 20-án lép fel Vigadj, boldog Pannónia! című ünnepi koncertjével, népénekekkel, népdalokkal, zsoltárokkal.

Idén is lesznek ingyenes programok: a Barokk Udvarlás kisfesztivál során, a város terein, teraszain látható kiskoncertre nem kell jegyet váltani. Az augusztus 20-i, ünnepi koncertre sem kell jegy, arra csak regisztráció szükséges.

Jegyárak 1500 – 6900 Ft.

A programok elérhetőek a szentendreiteatrum.hu oldalon.

Jöjjenek, töltsék meg nevetéssel, katarzissal, csenddel és tapssal idén nyáron is ezt a varázslatos várost, ezt az egyedi fesztivált! Lőrinczy György igazgató, és a Teátrum csapata szeretettel várja a közönséget.

Friss információk, napi hírek: facebook.com/szentendreiteatrum 

(A fotókat Weszelits András készítette a Szentendrei Teátrum 2023. június 21-i sajtótájékoztatóján)