2017. március 23., 09:13
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Életet mentett egy szén-monoxid-érzékelő szerdán, a kora esti órákban Szentendrén – adta hírül a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A házban tartózkodók kisebb mérgezést szenvedtek, a jelzésre kimenekültek az épületből.

Az érzékelő egy többszintes családi ház szuterénjében volt elhelyezve, a gázkazán közelében. A jelzésre a felső szinten tartózkodó anyuka kiskorú gyermekével az épületből kimenekült. A szentendrei hivatásos tűzoltók az alagsorban és a felső szinteken méréseket végeztek és kimutatták a veszélyes gáz jelenlétét, majd átszellőztették a helyiségeket és biztosították a helyszínt a gázművek kiérkezéséig. A lakásban tartózkodókat a mentők megvizsgálták, megállapításuk szerint kisebb mérgezést szenvedtek, ezért őket megfigyelésre kórházba szállították.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal (NFH) együttműködve két éve  elvégezte a szén-monoxid-mérők országos ellenőrzését. A vizsgálat lefedte a kereskedelmi forgalomban lévő és mintavételezésre alkalmas készülékek körét, a termékek csaknem harmada biztonságos. A biztonságos érzékelők listája itt elérhető.

Figyeljünk erre a veszélyforrásra!