2023. január 24., 18:31
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A hosszú téliszünet után, január végétől a Mindenki Szentendréje civil csoport a szentendrei önkormányzattal és a rendőrkapitánysággal együttműködve ismét útjára indítja a Gyalogbusz Szentendre „járatait”. A három különböző, 1-1,5 km-es, 15-20 perces útvonalhoz további csatlakozók jelentkezését várják a szervezők. 

Hogyan működik a gyalogbusz?

A normál buszokhoz hasonlóan egy adott útvonalon, meghatározott időpontokban, erre a célra kijelölt „buszmegállókban” szállnak fel a gyerekek. A gyerekcsoportot önkéntes, regisztrált felügyelők (buszsofőrök), jellemzően szülők kísérik el az iskolába. A gyalogbusz menetrendje fix, és iskolánként akár több útvonal is lehet.

Miért jó a gyalogbusz?

A gyalogbusz a „szülőtaxi” egy egészséges és fenntartható alternatívája, amellyel közösségi élmény, kaland az iskolába vezető út. A gyerekek megtanulják és gyakorolják a biztonságos közlekedést, és reggelente mozognak a friss levegőn. Az iskolák környékén ezért csökken az autóforgalom, és nő a biztonság.

Kérjük, ha vállal vezetést vagy szívesen lenne vonalfelelős, esetleg csatlakozna valamelyik  vonalhoz, jelezze a mindenkiszentendreje@innoszoft.hu e-mail címen.

Februári menetrend:

  • Zöld vonal (hétfőnként): 2023. február 13., 20., 27.
  • Piros vonal (szerdánként): 2023. február 15., 22.
  • Sárga vonal (szerdánként): 2023. február 15., 22.

A képekre kattintva látható a zöld, a sárga és a piros útvonal menetrendje:

1-4. osztályos tanulók szülei jelentkezését várják az alábbi iskolákból:

  • Templomdombi Általános Iskola,
  • Szentendrei II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
  • Szent András Katolikus Általános Iskola

Jelentkezés: gyalogbusz.szentendre@gmail.com

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges, amelynek alkalmával a gyermekek bérletet kapnak, amit az utazás megkezdésekor át kell adniuk a kísérőknek. A regisztráció feltétele a szerződés pontjainak elfogadása, amit a regisztráció alkalmával aláírással igazolnak.
A bérlet a félév végéig érvényes marad! A regisztráció ingyenes.
A kísérők a Gyalogbusz jelvényét viselik, indulás előtt csak már regisztrált, érvényes bérlettel rendelkező utasokat fogadhatnak a megállókban. Láthatósági mellényt osztanak ki, amelyeket az út végén a bérletért cserébe visszakérnek.
A gyermekeket csak felelős felnőtt kísérheti a Gyalogbusz megállójába, a felnőtt a bérlet átvételét és a csoport indulását megvárja.
A balesetmentes közlekedés érdekében csak a szabályokat betartani tudó gyermeket regisztráljanak a Gyalogbusz vonalaira!

(A borítókép Lázár Zsófi grafikája)

Kapcsolódó cikkeink:

Gyalogbusz, iskolabusz vagy mindkettő?

Gyalogbusz Szentendrén – bemutató és próbaút