2024. március 4., 15:12

Évek óta szorgalmazza a városvezetés a Magyar Közútnál, hogy a 11-es szentendrei szakaszán javítsanak a közlekedési lámpák összehangolásán. Az érzékelhetően gyorsabb áthaladást a 11-es főút felújítása eredményezné, ezért az állami közútkezelő ennek keretében készült a közlekedési lámpák teljes rendszerének megújítására. A 11-es felújítását azonban a többi régiós útfejlesztéssel együtt a kormány lehúzta a fejlesztési listáról. A Magyar Közút most a meglévő rendszeren belül próbál javítani a helyzeten: a közlekedési lámpák hangolásának finomítását március 5-től tesztelik.

Az önkormányzat azt szeretné elérni, hogy a jelenleg több, egymástól függetlenül üzemelő szakaszra bontott kézi vezérlést, „finomhangolásokat” igénylő forgalomirányítás helyett egy korszerű, egybefüggő, folyamatosan önmagát összehangoló, a pillanatnyi forgalmi igényekre automatikusan reagálni tudó, intelligens forgalomirányítási rendszer működjön, ami alapfeltétele lenne a „zöldhullám” biztosításának. Ez sajnos most is elmarad – mert a kormány nem biztosít forrást a 11-es felújítására –, de a Közút a rendszer korlátain belül, új beállítások kipróbálásával igyekszik a gyorsabb áthaladást elősegíteni.

A szentendrei szakaszon egy olyan beállítást fognak alkalmazni, amely a reggeli időszakban a Budapest irányába tartók haladását támogatja, a Visegrád irányába tartók hangolásának figyelmen kívül hagyásával. A Közút abban bízik, hogy az új beállítás eredményeképpen, a budapesti irányba tartók részére sokkal több előny lesz érzékelhető, mint amekkora hátrányt a Visegrád felé tartók tapasztalhatnak. Délután pedig fordítva – a Visegrád felé tartók haladását segíti majd az új szoftverbeállítás. Várhatóan március 4-én állítják át a szoftvert, így március 5-én már az új program fog működni.

A beállítás módosításának eredményét, hatását a helyszínen fogják nyomon követni a Közút szakemberei és amennyiben nem válik be, akkor a tesztelési beállításokat visszaállítják a korábbi hangolásra.

„Mindannyiunk érdeke, hogy a lámpák átállítása sikeres legyen!” – hangsúlyozta Fülöp Zsolt polgármester közösségi oldalán a közlekedési lámpák összehangolásáról tájékoztató posztjában.

Magyar Közút tájékoztató levele >>>