2014. június 5., 09:59
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 10 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Jó hír a Dunakanyar és a hajózás szerelmeseinek! Eleddig példa nélküli kezdeményezéssel jelentkezett a Wiking Marina Yacht Club. A cég tavaly májusában indította el menetrendszerinti sétahajó járatát Budapest és Szentendre között. A negyven év szünet után (!) épült magyar gyártású turista hajó minden nap két fordulóban szállítja a kirándulni és hajózni vágyókat a főváros és a Dunakanyar „fővárosa” között. A hajón magyar és angol nyelvű idegenvezetés segítségével ismerkedhet meg részletesebben az érdeklődő az út alatt érintett parti települések érdekességeivel, nevezetességeivel.

Idén egy új – és filozófiájában mindenképpen eddig egyedi – megoldással kívánja segíteni a magyar utazókat a cég. Úgy döntöttek, hogy az idei nyári szezontól minden magyar állampolgár (beleértve a határon túli kettős állampolgárokat is!), 50%-os kedvezménnyel vehetik igénybe a járatot. Ez forintosítva annyit jelent, hogy egy oda-vissza út Budapest-Szentendre között 2250 forintba kerül (külföldieknek 4500 Ft), összehasonlításként, a Szentendre „külvárosáig szállító HÉV-el egy retúrjegy 1800 forint…

Bár jó néhány település, város és kerület ad ki „kártyát”, mellyel az ott lakók kedvezményre jogosultak, ilyen átfogó, minden magyar állampolgárra vonatkozó, a szó legnemesebb értelmébe vett „pozitív diszkriminációs” megoldásra eleddig nem volt példa… Örök közhely Magyarországon, hogy Nyugat-Európában átszámítva közel azonos árakon vehetnek benzint, utazhatnak, szórakozhatnak az ottani polgárok, s eközben a fizetésük a sokszorosa a hazainak. És az is állandó panasz, hogy a magyar idegenforgalom kizárólag a külföldi turistákra (és pénztárcájukra…) koncentrál.

Ezen közhelyekkel és rossz tapasztalatokkal kíván szembe menni ez az új kezdeményezés, nem titkolva azt a célt is, hogy a határon kívül élő magyarok mostantól némileg kézzel foghatóan is tapasztalják az együvé tartozás érzését. A cég vezetői reményüket fejezik ki, hogy példájukat többen követik majd….