2016. szeptember 29., 13:31
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A tavalyi I. Szentendrei Édes Ünnep nagy siker volt, idén ismét megrendezzük. Célunk, hogy a program még több szállal indázzon be Szentendre különleges szövetébe.

A Dumtsa Korzó sátrai alatt idén is fiatal és tehetséges csokoládékészítők alkotásai és receptjei, programjai várják a családokat, szólnak majd a kakaó termőterületek karibi, kubai, afrikai zenei csemegéi. A Csokikult program keretében a város kedvenc helyei kínálnak csak erre a hétvégére készített csokoládés ételeket, italokat, desszerteket! A GastroArt keretében pedig újból egymásra talál gasztronómia és a művészet: együtt alkotnak szentendrei művész és cukrász-chef párok. Ezen felül vasárnap sétálhattok és kóstolhattok a Szeresd Szentendrét Egyesület „CsokiKult Gasztrosétáján”!

Ünnepe lesz ez két nap Szentendrén a gazdag és szép csokoládékultúrának – szentendrei hangulatban! Keressétek tehát a szentendrei éttermekben, cukrászdákban a Gasztroart artisztikus desszertkompozíciókat és a „Csokikult” különlegességeit!

Belépő nincs, a rendezvény ingyenes a CsokiKult Gasztroséta kivételével.

A Szentendrei Édes Ünnepet idén is az Édeni Édességek (csokibolt) és a Dumtsa Korzó csapata szervezi. Regisztráció, érdeklődés, észrevétel: edesszentendre@gmail.com

A rendezvény szórólapja megtekinthető itt »


EGYÉL CSOKISAT KIÁLLÍTÓINKNÁL,

akik mind fiatal és tehetséges csokoládékészítők, érdekes személyiségek. Beszélgessetek velük, kóstoljatok náluk és kérjétek emlékbe hozott receptjeiket!

LADY LAVENDER
csak vasárnap
A fiatal Gulyás Gyöngyvér csokoládémanufaktúrája.
„Ami nekem igazán tetszik, az az igényes, kézzel készített csokoládé, melynek készítésénél a szakértelem, a türelem, a hagyomány, a szakma szeretete és az egyéniség van a középpontban.”
Amivel Szentendrén jelen lesz: kreatív bonbonok és egy csodás gyümölcsös-csokoládés pohárkrém.

BOLKA CSOKOLÁDÉ
szombat-vasárnap
A fiatal Háfra Katalin macaron és csokoládémanufaktúrája.
„Apró, szinte egyszemélyes műhelyünkben kiváló alapanyagok felhasználásával, nagy lelkesedéssel és gondossággal készítünk egyedi bonbonokat, csokoládékat, macaronokat és dísztortákat.”
Amivel a Dumtsa Korzón jelen lesz: kézműves macaronok, csokinyalókák, gyümölcsös borzselékockák

CSOKICSEL
szombat-vasárnap
Szekér Zsolték családi csokiműhelye, ahol hétköznapi tárgyak valósághű csokoládé másait készítik belga csokoládéból.
„Csokoládé tárgyainkat kizárólag kézzel készítjük, pontosan figyelve a részletekre és termékeink esztétikus megjelenésére. Valamennyi termék egyedi és megismételhetetlen.”
Amivel a Dumtsa Korzón jelen lesz: csokoládé szerszámok, csavarok, dugóhúzó, és sok egyéb valósághű csokoládé tárgy.

ÉDENI ÉDESSÉGEK
szombat-vasárnap
Szentendre csokiboltja, a szentendre Édes Ünnepek szervezője. 2003-óta kínálja a világ legjobb táblás csokoládéit, több mint 80-féle kézműves bonbont, frissen pörkölt babkávékat, szálas teákat, házi forró csokoládét a Dumtsa utca legrégebbi házában. Tuladonosa Pelle Csilla. Amivel a Dumtsa Korzón jelen lesz: őszi trüffelözön, csokikrémek

NANETT
csak szombaton
Nanett – Nagy Anett manufaktúrája Dörgicséről, aki 3 éve foglalkozik szörpök, lekvárok és bonbonok készítésével.
Mottója: „Szívből, saját kertből”. Termékeihez, bonbonjai töltelékébe mindent maga állít elő, termeszt kertjében. Finomságait a szolíd harmónia jellemzi.
Amivel a Dumtsa Korzón jelen lesz: kézműves bonbonok, lekvárok szívből, saját kertből…kézműves bonbonok, lekvárok szívből, saját kertből


EGYÉL CSOKISAT SZENTENDREI HELYEKEN!

Szentendre helyei az alábbi csokoládés-kakaós finomságokkal készülnek Nektek csak ezen a hétvégén:

MŰVÉSZ ÉTTEREM, Dumtsa Jenő utca 7.
Csokis-mogyorókrémes gofri

PALAPA, Dumtsa Jenő utca 14/a
• Pulyka steak mole poblano: roston sült pulykamell, ötven fajta fűszerrel, csokoládéval készült mártással
• Csokis- banános empanada: sült tésztabatyuk csokoládéval és banánnal töltve, mentás csokiöntettel

LA MOCCA, Dumtsa Jenő utca 13/a
Csokoládé-likőrös Mokka: rétegezett csokoládélikőr, kávé, csoki

VITÉZ KÜRTÖS, Dumtsa Jenő utca 2. előtt
Csokoládécseppes kürtöskalács

SZAMOS MÚZEUM CUKRÁSZDA, Dumtsa Jenő utca 12.
bemutatkozik a Csemegekocka család: Puncsos, Bécsi, Feketeerdő, Sós-karamellás

ÉDENI ÉDESSÉGEK, Dumtsa Jenő utca 9.
• Bemutatkozik a Bonbon Macchiato család
• Sütőtökös-fahéjas forró csokoládé

MJAM KARIBI ÉTTEREM, Városház tér 2.
Huaraci : régi mexikói étel: kukoricatortillára halmozott „pulled pork”, bab, zöldségek, korianderrel, mandulás, chilis csokimártással

CHRISTINE CAFE ÉTTEREM, Görög utca 6.
• Vargánya cappuccino csokoládés kéksajttal
• Marhapofa vörösboros csokiszósszal, csalános burgonyapürével
• Csokoládészuflé málnagranitával

DOROTHEA BISTRO CAFE , Főtér 15, Jankó János u. felől
Dekadens-narancsos csokoládétorta


GasztroArt

A XI. Szentendre Éjjel-Nappal Fesztivál után a 2. Édes ünnepen is megkóstolhatóak a GastroArt desszertkompozíciói! Az édességeket négy szentendrei művész és helyi étterem, cukrászda jeles képviselőjének párosa tervezte és készítette el. Keressétek és kérjétek mindkét napon a GastroArt desszerteket!

LOLA, Dumtsa Jenő utca 5.
Gyönyörök kelyhe : csokoládés kehely fűszerezett szederrel és arany pralinéval
Alkotópáros: Regős István képzőművész és Által Gábor mestercukrász
Regős István ihlető „Gyönyörök kertjének” reprodukciója megtekinthető a cukrászdában!

PROMENÁD VENDÉGLŐ, Duna-korzó, Futó u. 4.
Kőfaragó kocka: mákkocka, piros gyümölccsel
Alkotópáros: Pistyur Imre szobrász és Buchberger Edit, a Promenade Vendéglő tulajdonosa
Pistyur Imre szobrai megtekinthetőek az étterem kertjében!

DOROTHEA BISTRO CAFE , Főtér 15, Jankó János u. felől
Urimódi batikolt sajttorta: Gluténmentes fehércsokoládés-mangós sajttorta
Alkotópáros: Ur Eleonóra batikművész és Ryan Hoyt, a Dorothea Bistro Café tulajdonosa
Ur Eleonóra batikolt alkotásai megtekintehtőek a kávézóban!

KEDVES KÁVÉZÓ ÉS ÉTTEREM, Fő tér 13.
Tonkababos hangyamisu: tiramisu tonkababbal, csokoládéöntettel Farkas Zsófia Óriáshangya műve alapján
Alkotópáros: Farkas Zsófia szobrászművész és Ludányi József, a Kedves tulajdonosa
Farkas Zsófia szobrai és az „Óriáshangya” című művének fotója megtekinthetőek a kávézóban!


NÉZD MEG!

Mini csokoládébemutató
Gulyás Gyöngyvér csokoládémester mini-bemutatója
Időpontok: vasárnap: 10:00- 0:30
Helyszín: a Lady Lavender Manufaktúra asztala a Dumtsa Korzó közepén
Ingyenes
Regisztráció: nem szükséges

A macaronkészítés rejtelmei
Háfra Katalin csokoládémester és macaronkészítő bemutatója: macarontöltés, macarondíszítés és beszélgetés a macaronkészítés rejtelmeiről
Időpontok: szombat: 12-13, vasárnap: 12-13
Helyszín: Bolka Csokoládé asztala a Dumtsa Korzó közepén
Ingyenes
Regisztráció: nem szükséges

Szamos marcipán látványbemutató
Időpontok: Szombaton és vasárnap 10:00-12:00, 13:00-16:00
Helyszín: Marcipán Múzeum Műhelye, Dumtsa Jenő utca 14.
Ingyenes
Regisztráció: nem szükséges


KÓSTOLJ ÉS OKOSODJ!

CSOKIKULT GASZTROSÉTA – Szeresd Szentendrét kakaókultúrás kalandok a belvárosban

A 2. Szentendrei Édes Ünnep legkülönlegesebb programja! Regisztráljatok péntek éjfélig!

Időpont: október 2. vasárnap 14:00
Találkozó. Apor-híd ( Kossuth Lajos utca és Dumtsa Jenő utca találkozása )
Ár: 4800 Ft
Részvétel: kizárólag regisztrációval: edesszentendre@gmail.com

A Szeresd Szentendrét Egyesület 55. sétája. Az idei elnyújtott gasztrosétán kedves szentendrei helyekre látogatunk el, ahol a tehetséges chéfek, cukrászok csodás csokoládés eledelekkel etetnek benneteket 🙂 Lesz előétel, főétel, desszert, ráadás desszert! Természetesen találkozhattok a chéfekkel/ tulajdonosokkal.

• Mjam: Huaraci : régi mexikói étel: kukoricatortillára halmozott „pulled pork”, bab, zöldségek, korianderrel, mandulás, chilis csokimártással
• Cafe Christine: Marhapofa vörösboros csokiszósszal, csalános burgonyapürével
• Kedves Kávézó: GastroArt : Tonkababos hangyamisu tiramisu tonkababbal, csokoládéöntettel
• Lola Cukrászda: GastroArt : Gyönyörök kelyhe csokoládés kehely fűszerezett szederrel és arany pralinéval

Kóstoló a Szamos újdonságaiból

A vadonatúj”Csemegekocka” család bemutatója, kóstoltatása. Családtagok: Puncsos, Bécsi, Feketeerdő, Sós karamellás. Életre kel a Szamos Csokoládé Múzeum egyik remekműve, az életnagyságú csokoládés lány szobor, akivel személyesen is találkozhattok a rendezvényen.

Időpontok: Szombaton és vasárnap 10:00-12:00, 13:00-16:00
Helyszín: Szamos Múzeum Cukrászda, Dumtsa Jenő utca 12.
Ingyenes
Regisztráció: nem szükséges

Madagaszkári kóstoló a csokiboltban!

Madagaszkári kakaóbab és a belőle készült 45%, 70 % és 80% és 100%-os csokipasztillák a színen, magyarázattal
Időpont: szombat 10:00-20:00, vasárnap: 10:00-18:00
Ingyenes
Regisztráció: nem szükséges


ALKOSS!

Édes, színes világ a Pólóbárban! Közösségi színezés, inspiráljon a bonbonok édes íze! Színezd ki fekete-fehér bonbonmintás táskádat, pólódat szárnyaljon a fantáziád!

Időpontok: Szombaton és vasárnap 10:00-17:00
Helyszín: PÓLÓBÁR, Dumtsa Jenő utca 11.
Ingyenes ( a póló textilfilcestől megvásárolható)
Regisztráció: nem szükséges


HANGOLÓDJ!

Hallgass ritkán hallott zenéket a Dumtsa Korzón a kakaó termőterületeiről!Mexikó, Madagaszkár, Ghana, Brazília, Ecuador, Elefántcsontpart, Karib – szigetek


A 2. Szentendrei Édes Ünnepet az Édeni Édességek és a Dumtsa Korzó csapata szervezte. (Köszönjük Szondy Andreának és Szentendre Város Önkormányzatnak, hogy újrázhatott a GastroArt program.)

Regisztráció, érdeklődés, észrevétel: edesszentendre@gmail.com