2017. május 18., 20:11
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tisztelt Kutyatulajdonos!

Városunkban sok háztartásban tartanak kutyát. A kutya nem csak az ember legjobb barátja és hűséges társa, hanem bizonyított tény, hogy a gazdák egészségére is nagyon jó hatással van: a kutyatartók sokkal többet mozognak, a kutya által kapott és az állatnak adott szeretet nagyon jó hatással van a gazdák életminőségére.

A városi ügyfélszolgálatra érkező ügyeket és az utcafórumokon elhangzó észrevételeket áttekintve azonban az is megállapítható, hogy a lakosságot zavarják az ebtartásra vonatkozó szabályokat (akár gondatlanságból, akár szándékosan) figyelmen kívül hagyó kutyatartók által okozott kellemetlenségek: a póráz nélkül engedett kutyák gyakran félelmet keltenek, a közterületeken elhagyott kutyapiszok pedig amellett, hogy zavaró, gusztustalan, egészségügyi kockázatokat is magában rejt.

A panaszok enyhítése, a békés egymás mellett élés erősítése érdekében összegyűjtöttük azokat az ebtartásra vonatkozó fő szabályokat, amelyeket minden gazdának be kell tartania, és amelyek betartásával minden kutyatulajdonos sokat tehet azért, hogy a polgárok panaszai megszűnjenek:

  • Ebet póráz nélkül sétáltatni sem a város belterületén, sem a város külterületén (pl. a Kőhegyen) nem szabad, ebet futtatni (póráz nélkül engedni) csak a kijelölt kutyafuttató területen lehet. Jelenleg a városban egy kutyafuttató van, a Sziget utca végén, amely táblával jelölt terület. Nem megengedhető, hogy a póráz nélkül szabadon, a gazdától már távol, ugatva rohanó eb más emberben félelmet, veszélyérzetet keltsen, és az sem, hogy gyerekekre, vagy pórázon tartott kisebb testű ebekre ráugorjon. Nem szabad lebecsülni mások félelmét, és elintézni az ügyet azzal, hogy megnyugtatásul az ebtartó azt mondja: „ne féljen, a kutya nem bánt, csak barátkozik”.
  • Az ebtartónak gondoskodnia kell az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, és arról, hogy a kutyatartás helyéül szolgáló ingatlanról az eb ne szökhessen ki közterületre vagy más ingatlanára.
  • Ebet beengedni, bevinni, tartani, a bent tartózkodást tűrni tilos játszótéren, sportpályán és táblával jelzett közparkok területén.
  • Az ebtartó vagy az eb felügyeletével megbízott személy köteles a közterületen az eb által keletkezett szennyeződés (ürülék, hányadék, stb.) haladéktalan eltávolításához szükséges eszközöket magánál tartani. Ennek elősegítése érdekében az elmúlt időszakban a városban az Önkormányzat számos helyen kutyapiszok gyűjtő szemeteseket helyezett ki és újabbak kihelyezését is tervezzük.

A felelős ebtartás csak akkor valósul meg, ha a kutyatartásra vonatkozó magatartási szabályokat mindenki betartja.

Amennyiben az ebtartó megsérti ezeket az előírásokat, akkor az emiatt az önkormányzati hivatalba benyújtott panasz vagy a hatóság tettenérése esetén ellene állatvédelmi jellegű állattartási ügy indulhat és a jogsértő állatvédelmi bírsággal sújtható.

A kutyatartó és a kutyát nem tartó lakosság békés egymás mellett élése érdekében kérem együttműködésüket, figyeljünk együtt a környezetünkre és tegyünk együtt a szabályok betartásáért és betartatásáért!